Reklama

Došli vám VAJCIA, no vy by ste rady niečo upiekli? Naše KOLÁČE ich vôbec nepotrebujú a sú TOP!

tvarohový koláč

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

To, že zo zdravotných či z iných dôvodov nemôžete vajíčka, alebo ste ich zabudli kúpiť neznamená, že sa musíte vzdať myšlienky na sladký koláč...

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Tip na VALENTÍNSKY DEZERT: Nepečené čokoládové kolieska s karamelom sú až HRIEŠNE dobré!
    Zdroj: Canva NCpZ

    Vybrali sme pre vás tieto recepty bez vajec:

    • Jablčník
    • Tvarohový koláč
    • Brownies s pomarančmi
    • Slivkovo-tymianový koláč

    Jablčník

    10 až 12 kúskov

    5 stredne veľkých jabĺk ● 2 až 3 PL citrónovej šťavy ● 130 g hladkej múky ● 160 g krupice ● 180 g krupicového cukru ● 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva ● 30 g masla ● 200 ml mlieka ● práškový cukor na posypanie

    Jablká umyjeme, ošúpeme, nastrúhame na hrubom strúhadle a pokvapkáme citrónovou šťavou. Masu rozdelíme na 3 časti. V mise zmiešame krupicu, múku, cukor a prášok do pečiva. Túto zmes rozdelíme na 4 približne rovnaké časti. Dno formy s priemerom 22 cm vyložíme papierom na pečenie. Na dno nasypeme prvú časť múkovej zmesi a posypeme jednou časťou jabĺk. Pokračujeme vo vrstvení tak, že posledná vrstva bude múková. Do hrnca dáme maslo, mlieko a zohrievame, kým sa maslo nerozpustí. Potom zmesou rovnomerne zalejeme koláč a jemne popicháme špajdľou až na dno, aby mlieko s maslom nasiaklo do celého koláča. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 45 až 50 minút. Po upečení necháme koláč vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a následne nakrájame.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 50 minút

    Anketa

    Ktorý z našich koláčikov by ste rady vyskúšali?

    Tvarohový koláč

    15 kúskov

    NA CESTO: 250 g hrubej múky ● 2 PL práškového cukru ● štipka soli ● 150 g masla ● 10 g čerstvého droždia ● 1 PL mlieka

    NA PLNKU: 750 g jemného tučného tvarohu ● 1 a 1/2 PL kukuričného škrobu ● 4 až 5 PL práškového cukru ● 50 g hrozienok ● 1 ČL vanilkového extraktu ● citrónová kôra z 1 biocitróna

    Do kuchynského robota vsypeme múku, 1 lyžicu cukru, soľ, maslo nakrájané na kocky a vypracujeme do konzistencie mrveničky. V miske vymiešame mlieko s droždím a s lyžicou cukru. Zmes pridáme k múke a vypracujeme hladké cesto. Necháme prikryté 30 minút oddýchnuť. Následne cesto rozdelíme na polovicu a rozvaľkáme na veľkosť formy, približne 24 x 24 cm. Formu vyložíme papierom na pečenie a uložíme prvý plát cesta. Na cesto vylejeme tvarohovú náplň, ktorú si pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Náplň prikryjeme druhým plátom cesta, ktoré jemne popicháme. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 30 až 35 minút, tak aby bol povrch koláča pekne zlatý. Koláč necháme úplne vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a rozkrájame.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    tvarohový koláč

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Orechové rezy ESTERHÁZY sú doslova nebíčko v papuľke! Toto musíte vyskúšať, mňam...
      Zdroj: Canva NCpZ

      Brownies s pomarančmi

      9 až 12 kúskov

      180 g hladkej múky ● 10 g prášku do pečiva ● 1/2 ČL soli ● 3 PL kakaa holandského typu + na ozdobenie ● 120 g práškového cukru ● 200 g čokolády 54-percentnej ● 1 plechovka kondenzovaného mlieka ● 60 ml mlieka ● 5 PL slnečnicového oleja ● kôra z 1 pomaranča + na ozdobenie

      Zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ, kakao a cukor. Nad vodnou parou v žiaruvzdornej miske roztopíme čokoládu. Pridáme kondenzované mlieko, obyčajné mlieko, olej, pomarančovú kôru a dobre premiešame. Do čokoládovej zmesi vsypeme múkovú zmes a zapracujeme. Hmotu vylejeme do formy 24 x 24 cm, ktorú sme vyložili papierom na pečenie. Rovnomerne rozotrieme po celej forme a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 30 minút. Necháme vychladnúť a môžeme podávať ozdobené kakaom a pomarančovou kôrou.

      Čas prípravy: 25 minút

      Čas pečenia: 30 minút

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      brownies s pomarančmi

      Slivkovo-tymianový koláč

      10 až 12 kúskov

      NA KOLÁČ: 100 g mandľovej múky ● 80 g ryžovej múky ● 1/2 ČL sódy bikarbóny ● 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva ● 250 g hustého jogurtu ● 120 g krupicového cukru ● 120 ml slnečnicového oleja ● 1 a 1/2 ČL vanilkového extraktu ● kôra z 1 citróna ● 1 PL citrónovej šťavy ● zavárané polovičky sliviek

      NA TYMIANOVÝ SIRUP: kôra z 1 citróna ● 80 ml citrónovej šťavy ● 120 g krupicového cukru ● 4 vetvičky tymianu

      Obe múky, sódu bikarbónu a prášok do pečiva premiešame. V druhej mise zmiešame jogurt, cukor, olej, vanilkový extrakt, citrónovú kôru a šťavu. Pridáme suchú zmes a premiešame, tak aby neboli v ceste hrudky. Dno formy s rozmerom 22 cm vyložíme papierom na pečenie. Na dno do kruhu poukladáme polovičky sliviek a zalejeme pripraveným cestom. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 10 minút. Potom teplotu znížime na 180 °C a dopečieme ešte 30 minút. Urobíme test špajdľou. Kým sa koláč pečie, pripravíme tymianový sirup. Do hrnčeka dáme všetky suroviny, privedieme do varu, znížime teplotu a varíme, až kým nezhustne na konzistenciu sirupu. Po upečení necháme koláč približne 10 minút chladnúť, pomocou noža uvoľníme okraje koláča od formy a následne ho preklopíme na servírovací tanier. Odstránime papier na pečenie a ešte teplý koláč popicháme špajdľou, polejeme tymianovým sirupom. Servírujeme ozdobený vetvičkami tymianu.

      Čas prípravy: 30 minút

      Čas pečenia: 40 minút

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      slivkovo - tymiánový koláč

      Autor článku

      Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.