Reklama

Kým zakričíme ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK, pochrumkáme si na takýchto SLANÝCH dobrotách... MŇAM!

rozmarínové grissiny

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Spríjemnite si čakanie na príchod Nového roku chutnými drobnôstkami pod zub. Slané grisiny či praclíky zaženú hlad a skvelo sa hodia tak k vínku, ako aj k pivu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vianočná RED VELVET torta bude kráľovnou štedrovečerného stola: A tá chuť! Mňam
    Zdroj: canva

    Vybrali sme pre vás tieto recepty na slané:

    Rozmarínové grisiny

    20 kúskov

    200 g hladkej múky ● 5 g sušeného droždia ● 50 g parmezánu● trocha soli ● 40 g olivového oleja + na potretie ● 100 ml teplej vody ● rozmarín

    V miske zmiešame múku, droždie, nastrúhaný parmezán, soľ, olej a teplú vodu. Vypracujeme hladké cesto. Vložíme ho do misy potretej olivovým olejom, zakryjeme a necháme kysnúť približne hodinu. Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 3 až 4 mm a nakrájame na dlhé paličky. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. V strede jemne narežeme nožom, potrieme olivovým olejom a posypeme nasekaným rozmarínom. Vložíme do rúry vyhriatej na 220 °C. Pečieme asi 10 minút, aby získali zlatú farbu.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas kysnutia: 1 hodina

    Čas pečenia: 10 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    rozmarínové grissiny

    Babka s bazalkovým pestom

    10 kúskov

    NA CESTO: 200 ml mlieka ● 2 a 1/2 ČL sušeného droždia ● 1 ČL cukru ● 450 g hladkej múky ● 50 g masla + na potretie ● 1 žĺtok ● 1 ČL soli ● sezamové semiačka na posypanie

    NA PLNKU: za hrsť petržlenovej vňate ● 100 g bazalkového pesta ● soľ podľa chuti

    Vlažné mlieko nalejeme do misy, pridáme droždie, lyžičku cukru, premiešame a prikryjeme. Necháme 10 minút aktivovať droždie. Potom vsypeme preosiatu múku, pridáme maslo izbovej teploty, žĺtok, soľ a vymiesime hladké elastické cesto. Preložíme do misy, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 1 a pol až 2 hodiny, aby zdvojnásobilo svoj objem. Pesto zmiešame s petržlenovou vňaťou nasekanou nadrobno, ochutnáme a prípadne ešte podľa potreby osolíme. Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku vysypanú múkou a rozvaľkáme na obdĺžnik. Rovnomerne rozotrieme ochutené pesto a zvinieme do rolády. Prekrojíme ju napoly, obe časti prepletieme cez seba ako vrkoč a vložíme do formy na chlebík, ktorú sme vyložili papierom na pečenie. Necháme ešte pol hodiny podkysnúť. Vykysnutú babku potrieme rozpusteným maslom a posypeme sezamovými semiačkami, vložíme do rúry vyhriatej na 175 °C a pečieme približne 50 až 55 minút. Urobíme test špajľou. Necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas kysnutia: 2 hodiny

    Čas pečenia: 55 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    babka s bazalkovým pestom

    Plnené šatôčky

    24 kúskov

    300 g zemiakov ● 250 g mozzarelly ● 4 jarné cibuľky ● 1 ČL sušeného oregana ● 1/2 ČL čerstvého tymianu ● za hrsť petržlenovej vňate ● 2 pláty lístkového cesta ● 1 vajce ● 2 ČL celej rasce ● soľ

    Zemiaky ošúpeme a v celku uvaríme v osolenej vode. Scedíme a necháme vychladnúť. Rúru vyhrejeme na 200 °C, plech vyložíme papierom na pečenie. Zemiaky prekrojíme pozdĺžne na polovice a potom na plátky. Dáme ich do misy a pridáme nastrúhanú mozzarellu, jarnú cibuľku nakrájanú nadrobno, oregano, tymian, nasekanú petržlenovú vňať, soľ a korenie podľa chuti. Dobre premiešame. Lístkové cesto rozvinieme a rozrežeme na 12 približne rovnakých štvorcov. Na každý naložíme za lyžicu zemiakovej náplne a cesto uzatvoríme do tvaru šatôčky. Podobne pokračujeme aj s druhým plátom. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme rascou. V rúre vyhriatej na 200 °C pečieme približne 25 až 30 minút.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    Plnené šatôčky.

    Tekvicové rolky so špenátom

    20 kúskov

    NA CESTO: 500 g hladkej múky ● 1 ČL soli ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 250 g masla ● 200 ml kyslej smotany ● 1 vajce ● 60 g strúhanej goudy

    NA PLNKU: 500 g maslovej tekvice ● 1 PL olivového oleja ● 50 g čerstvého špenátu ● mix talianskych byliniek ● 140 g syra feta ● soľ ● korenie

    Do misy vsypeme múku, soľ, prášok do pečiva, pridáme maslo izbovej teploty a vypracujeme do konzistencie mrveničky. Pridáme smotanu, vajce, syr a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a odložíme do chladničky aspoň na hodinu. Zatiaľ pripravíme náplň. Tekvicu očistíme, nakrájame na menšie kúsky, preložíme na plech, pokvapkáme olejom, osolíme a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme 20 minút domäkka. Do mixéra vsypeme vychladnutú tekvicu, pridáme špenát, zmes byliniek a rozmixujeme. Ochutnáme, osolíme a okoreníme podľa chuti. Oddýchnuté cesto rozdelíme napoly. Prvú polovicu rozvaľkáme na hrúbku 3 až 4 mm do tvaru obdĺžnika. Rovnomerne potrieme plnkou, posypeme polovicou syra feta a zrolujeme do rolády. Takto pripravíme aj druhú časť cesta. Rolády následne nakrájame približne na 2 cm široké pásiky a uložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie. V rúre vyhriatej na 190 °C pečieme 15 až 20 minút. Rolky necháme vychladnúť a môžeme podávať s kyslou smotanou.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas chladenia: 1 hodina

    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    Tekvicové rolky so špenátom.

    Praclíky s čedarovým dipom

    16 kúskov

    NA CESTO: 240 ml vlažného mlieka ● 220 ml svetlého piva izbovej teploty ● 15 g kryštálového cukru ● 12 g sušeného droždia● 1 ČL soli ● 20 g sušeného mlieka ● 690 g chlebovej múky ● 60 g ražnej múky ● 70 g masla izbovej teploty ● 1 vajce a hrubozrnná soľ na potretie a posypanie

    NA NAMÁČANIE:1/4 šálky sódy bikarbóny● 6 šálok vody

    NA DIP: 45 g masla ● 25 g hladkej múky ● 1/2 ČL údenej papriky● štipka kajenskej papriky● 480 ml mlieka ● 200 g čedaru ● 1 ČL celozrnnej horčice ● soľ ● korenie

    Na cesto zmiešame všetky suroviny okrem masla. Keď sa vytvorí kompaktnejšie cesto, pridáme maslo a vymiesime dohladka. Cesto vložíme do väčšej misy potretej olejom, prikryjeme a necháme 45 minút až hodinu kysnúť. Potom vyklopíme na pracovnú dosku a rozdelíme približne na 16 rovnako veľkých kúskov. Každý kúsok vytvarujeme na guľôčku, položíme na dosku a prikryjeme. Plechy vyložíme papierom na pečenie. Zoberieme prvý kúsok cesta a vytvarujeme na dlhý valec. Ten uložíme do tvaru U, konce raz preložíme a umiestnime navrch. Takto pripravíme aj ostatné kúsky cesta a poukladáme na plech. Praclíky necháme 30 minút odokryté podkysnúť. Medzitým v hrnci necháme zovrieť vodu spolu so sódou bikarbónou. Odstavíme a po jednom do nej namočíme praclík na 10 sekúnd z každej strany. Potom praclík vyberieme a uložíme na plech. Takto pripravíme aj ostatné praclíky. Tesne pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme hrubozrnnou soľou. Pečieme pri teplote 240 °C asi 9 až 10 minút, pričom v polovici pečenia plech otočíme, aby praclíky získali zlatú farbu. Necháme vychladnúť. Na dip dáme do hrnca rozpustiť maslo, pridáme múku a jemne osmažíme. Vsypeme obe papriky a prehrejeme. Odstavíme a za stáleho miešania pridáme mlieko, potom vrátime na oheň a za stáleho šľahania varíme 4 až 5 minút, kým zmes nezhustne. Pridáme nastrúhaný syr a dobre rozmiešame, aby sa úplne rozpustil. Odstavíme a nakoniec pridáme horčicu.

    Čas prípravy: 55 minút

    Čas kysnutia: 1 hodina

    Čas pečenia: 10 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    Praclíky s čedarovým dipom.

    Autor článku

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.