Ako deti sme ich milovali! Paprikáš, žemľovka či domáce rezance z makom, len sa po nich zapráši
20. 5. 2025, 7:00

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Deti sú známe svojimi vyberavými jazýčkami, no týmito jedlami nikdy nepohrdnú a veru ani my. Paprikáš, rezance či hrášková polievka, ktoré bolo to vaše naj?
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Natália Jablonková/Dobré jedlo
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Vybrali sme pre vás tieto detské recepty:
- HRÁŠKOVÁ POLIEVKA S KRUPICOVÝMI HALUŠKAMI
- VYPRÁŽANÝ KARFIOL S UHORKOVÝM ŠALÁTOM
- ŽEMĽOVKA S JABLKAMI A S TVAROHOM
- KURACÍ PAPRIKÁŠ
- DOMÁCE REZANCE S MAKOM
Anketa
Čo sa vám zdá najdôležitejšie pri varení jedál pre deti?
Hlasovanie bolo ukončené
HRÁŠKOVÁ POLIEVKA S KRUPICOVÝMI HALUŠKAMI
3 porcie
1 PL hladkej múky ● 1 ČL mletej červenej papriky ● 1/2 ČL mletej rasce ● 300 g mrazeného hrášku ● petržlenová vňať ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
NA HALUŠKY: 1 vajce ● detská krupica podľa potreby ● 1/4 ČL prášku do pečiva ● muškátový oriešok ● petržlenová vňať ● soľ
Na oleji opražíme múku, pridáme červenú papriku a mletú rascu a zalejeme vodou. Osolíme a pridáme hrášok. Z vajca, krupice, prášku do pečiva, zo štipky muškátového orieška, z nasekanej petržlenovej vňate a zo soli vidličkou vymiešame polotuhé cesto. Krátko necháme postáť. Keď je hrášok takmer uvarený, lyžičkou z cesta odoberáme malé kúsky a v polievke uvaríme halušky. Hotovú polievku dochutíme mletým čiernym korením a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Hrášková polievka s krupicovými haluškami.
VYPRÁŽANÝ KARFIOL S UHORKOVÝM ŠALÁTOM
2 až 3 porcie
1 malý karfiol ● hladká múka ● 3 vajcia ● mlieko ● soľ ● strúhanka ● olej
NA ŠALÁT: 1 šalátová uhorka alebo malé kokteilové uhorky ● cukor ● citrónová šťava alebo ocot ● olej ● soľ
AKO PRÍLOHA: zemiaky ● maslo ● pažítka alebo petržlenová vňať ● soľ
Očistený umytý karfiol uvaríme do polomäkka v slanej vode. Vyberieme ho, necháme odkvapkať a vychladnúť. Vychladnutý karfiol rozoberieme na ružičky a obalíme v múke, vo vajciach rozšľahaných s mliekom a so soľou a v strúhanke. Obalené ružičky vypražíme v horúcom oleji dozlatista. Podávame s uhorkovým šalátom z uhoriek, cukru, citrónovej šťavy alebo octu, oleja a zo soli alebo len nakrájanými kokteilovými uhorkami, uvarenými zemiakmi s maslom a s pažítkou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Vyprážaný karfiol so zemiakmi a uhorkami.
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte:
ŽEMĽOVKA S JABLKAMI A S TVAROHOM
6 porcií
NA JABLKOVÚ PLNKU: 300 g jabĺk ● 3 PL masla ● 1 PL mletej škorice ● 1 balíček vanilkového cukru
NA ZÁLIEVKU: 3 vajcia ● 300 ml plnotučného mlieka ● 150 ml smotany na šľahanie ● 2 balíčky vanilkového cukru
NA TVAROHOVÚ PLNKU: 380 g plnotučného tvarohu ● 2 žĺtky ● 75 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● 1 a 1/2 ČL citrónovej kôry
NA ŽEMĽOVKU: 60 g masla ● 1 veľká vianočka ● 100 g hrozienok ● 100 g sušených brusníc ● 2 PL práškového cukru
Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na polcentimetrové plátky. V rozohriatej panvici rozohrejeme 3 lyžice masla a jablká na ňom krátko podusíme so škoricou a s vanilkovým cukrom. Na zálievku zmiešame vajcia, mlieko, smotanu a vanilkové cukry. Pripravíme tvarohovú plnku. Tvaroh zmiešame so žĺtkami, s krupicovým a vanilkovým cukrom a čerstvo nastrúhanou citrónovou kôrou. Maslom vymastíme pekáčik s rozmermi 32 x 17 cm. Vianočku nakrájame na plátky a namočíme ju do pripravenej zálievky. Uložíme ju na dno pekáča, pridáme polovicu tvarohovej plnky, jabĺk, hrozienok a brusníc. Opäť uložíme vrstvu namočenej vianočky, zvyšok tvarohu, jabĺk, hrozienok a brusníc. Ukončíme vrstvou namočenej vianočky, navrch nalejeme zvyšnú zálievku a uložte 50 g masla nakrájaného na plátky. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 40 až 45 minút dozlatista. Po upečení posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: Natália Jablonková/Dobré jedlo
ŽEMĽOVKA S JABLKAMI A S TVAROHOM
KURACÍ PAPRIKÁŠ
2 až 3 porcie
2 vykostené kuracie stehná ● 1 malá cibuľa ● 1 ČL mletej červenej papriky ● 1 PL hladkej múky ● mlieko ● 400 ml smotany na varenie ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
AKO PRÍLOHA: cestoviny alebo halušky
Kuracie stehná umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a v hrnci opražíme na rozohriatom oleji. Pridáme nakrájané mäso a opečieme ho dozlatista. Prisypeme mletú červenú papriku, soľ, mleté čierne korenie, premiešame, podlejeme vodou a dusíme domäkka. Šťavu zahustíme múkou opraženou nasucho rozšľahanou v malom množstve mlieka, prilejeme smotanu a ešte 10 minút varíme. Podávame s cestovinami alebo haluškami.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Paprikáš s cestovinami.
DOMÁCE REZANCE S MAKOM
2 porcie
NA DOMÁCE REZANCE: 200 g polohrubej múky ● 1/4 ČL soli ● 1 vajce ● 100 ml vody ● 50 g masla na pomastenie
NA POSYPANIE: mletý mak alebo mleté vlašské orechy ● slivkový lekvár ● práškový cukor
V mise spolu zmiešame múku so soľou, pridáme vajce, asi 50 ml vody a začneme spracovávať cesto. Postupne podľa potreby prilievame zvyšnú vodu a miesime, kým nevytvarujeme hladký bochník. Cesto dáme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenký 2 mm plát. Ten potom rozrežeme na dva približne rovnaké obdĺžnikové pláty, uložíme ich na seba a priečne nakrájame polcentimetrové rezance. Zľahka posypeme múkou, aby sa nezlepili. Do hrnca dáme vodu a necháme ju zovrieť. Mierne osolíme a rezance varíme asi 5 minút. Uvarené rezance scedíme, ale asi 50 ml vody z varenia odložíme bokom. Rezance prelejeme roztopeným maslom a odloženou vodou – nemusíme použiť všetku. Premiešame s mletým makom a posypeme cukrom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Domáce rezance s makom.