Reklama

Cvikla je hotový poklad: Ak ste jej ešte neprišli na chuť, tieto recepty vás isto dostanú! Mňam

Cviklové placky s kyslou kapustou

Zdroj: Natália Jablonková

Reklama

Táto koreňová zelenina má nielen delikátnu chuť, ale je aj úžasne zdravá. V tomto ročnom období akoby sme našli.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Hviezda s GAŠTANOVOU plnkou je TOP! Hotová jeseň na jazyku
    Zdroj: Canva NCpZ

    Vybrali sme pre vás tieto cviklové recepty:

    • Boršč s cmarom a uhorkou
    • Cviklovo-zemiakový šalát
    • Sýta polievka z cvikly a zo sladkých zemiakov
    • Cviklové placky s kyslou kapustou
    • Tatársky biftek z cvikly s mrkvovou omáčkou

    Boršč s cmarom a uhorkou

    6 porcií

    800 g cvikly ● 1 šalotka ● 1/2šálky šťavy zo zaváraných uhoriek ● 2 kyslé uhorky ● 1 PL kryštálového cukru ● 2 šálky zeleninového vývaru ● 1 šálka cmaru ● 1 šalátová uhorka ● kôpor ● soľ ● mleté čierne korenie ● 1 PL citrónovej šťavy ● olej

    AKO PRÍLOHA: 3 vajcia uvarené natvrdo ● kôpor● 2 jarné cibuľky ● kyslá smotana

    Cviklu očistíme a nahrubo nastrúhame. Šalotku očistíme, nadrobno nakrájame a v hrnci na oleji krátko opečieme. Pridáme cviklu, uhorkovú šťavu, cukor, kyslé uhorky nakrájané nadrobno, zeleninový vývar, cmar a soľ. Povaríme asi 30 minút. Do uvarenej polievky pridáme ošúpanú, pozdĺžne rozkrojenú šalátovú uhorku zbavenú semienok a nakrájanú na tenké plátky. Primiešame nasekaný kôpor a citrónovú šťavu. Do každej porcie na tanieri dáme polovicu vajca uvareného natvrdo, kôpor a nakrájanú jarnú cibuľku. Pridáme kyslú smotanu.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: Natália Jablonková

    Boršč s cmarom a uhorkou

    Cviklovo-zemiakový šalát

    4 porcie

    2 cvikly ● 2 zemiaky ● 1 ČL oregana ● 1 malá paprika● 1 plechovka maslovej fazule ● listy šalátu (podľa vášho výberu) ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

    NA ZÁLIEVKU: 1 citrón● 1 až 2 ČL dijonskej horčice ● 2 ČL javorového sirupu ● 1 ČL sušeného cesnaku ● 1/2 ČL soli ● 1/4 šálky olivového oleja

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Zemiaky a očistenú cviklu nakrájame na kocky, premiešame s olejom a potom ich rovnomerne rozložíme na plech. Posypeme oreganom, soľou, korením a pečieme 35 minút. Papriku opečieme na suchej panvici alebo v rúre. Keď je opečená tak, že sa na nej tvoria čierne pľuzgiere, dáme ju do mikroténového vrecka. Dobre ho uzavrieme a asi po 10 minútach papriku vyberieme. Očistíme ju od stopky, jadierok a šupky a nakrájame na menšie kocky. Upečenú cviklu a zemiaky preložíme do väčšej misy a pridáme k nim scedenú a opláchnutú maslovú fazuľu a nakrájanú papriku. Z uvedených ingrediencií vymiešame zálievku. Polovicu z nej nalejeme na zeleninu a dobre premiešame. Do šalátu pridáme natrhané zelené listy, podľa potreby dolejeme ešte ďalšiu zálievku a opatrne premiešame. Môžeme servírovať.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: Natália Jablonková

    Cviklovo-zemiakový šalát

    Sýta polievka z cvikly a zo sladkých zemiakov

    6 porcií

    1 malá cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 paprička čili(nemusí byť) ● 1/2 PL zázvoru ● 2 stopky zeleru ● 1 mrkva ● 3 malé cvikly ● 6 šálok zeleninového vývaru alebo vody ● 1 sladký zemiak ● 3 PL červeného vínneho octu ● petržlenová vňať na ozdobu ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

    V hrnci rozohrejeme olej a dosklovita na ňom opečieme cibuľu nakrájanú nadrobno. Pridáme prelisované cesnaky, papričku čili nakrájanú nadrobno (ak chceme), nastrúhaný zázvor a krátko opečieme. Pridáme nakrájaný stopkový zeler, mrkvu nakrájanú na kolieska a cviklu nastrúhanú nahrubo. Restujeme ešte 3 minúty. Zeleninu zalejeme vývarom a polievku osolíme a okoreníme. Privedieme do varu, znížime teplotu a varíme 10 minút. Pridáme sladký zemiak nakrájaný na kocky a varíme ďalších 15 minút, kým zelenina nezmäkne. Polievku odstavíme z ohňa a vmiešame vínny ocot. Dochutíme ešte soľou a porcie posypeme petržlenovou vňaťou nakrájanou nadrobno.

    Čas prípravy: 10 minút

    Čas varenia: 35 minút

    Zdroj: Natália Jablonková

    Sýta polievka z cvikly a zo sladkých zemiakov

    Cviklové placky s kyslou kapustou

    20 kúskov

    700 g cvikly ● 250 g kyslej kapusty ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 cibuľa ● 5 až 6 PL hladkej múky ● 1 vajce ● majorán ● drvená alebo mletá rasca ● mletá červená paprika ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

    NA DIP: 250 ml bieleho jogurtu ● pár vetvičiek pažítky ● 1 strúčik cesnaku ● soľ ● mleté čierne korenie

    Cviklu dáme na 10 minút do vriacej vody, aby sa lepšie šúpala. Potom ju zlejeme, necháme vychladnúť a zbavíme šupky. Nastrúhame ju nahrubo a pridáme k nej scedenú kyslú kapustu. Očistené cesnaky prelisujeme, cibuľu najemno nastrúhame. Zmes zahustíme múkou, primiešame vajce, majorán, mletú papriku, rascu, soľ a korenie. Zo zmesi robíme malé placky. Vypražíme ich v oleji alebo upečieme v rúre vyhriatej na 200 °C na plechu vystlanom papierom na pečenie. Servírujeme s dipom vymiešaným z jogurtu, pažítky, prelisovaného cesnaku, zo soli a z korenia.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 10 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: Natália Jablonková

    Cviklové placky s kyslou kapustou

    Tatársky biftek z cvikly s mrkvovou omáčkou

    4 porcie

    2 veľké cvikly (sterilizované) ● 3 PL citrónovej šťavy ● 1 PL nastrúhaného chrenu ● 1 a 1/2 ČL worcesterskej alebo sójovej omáčky ● 1 a 1/2 ČL dijonskej horčice ● 1 ČL olivového oleja ● 2 PL nasekanej petržlenovej vňate

    NA OMÁČKU: 1 šálka mrkvovej šťavy(vychladenej) ● 1 ČL citrónovej šťavy ● 1/2 ČL worcesterskej omáčky ● 1/4 ČL hnedého cukru ● soľ

    NA PODÁVANIE: kôpor ● hrianky

    Cviklu nastrúhame nahrubo, pridáme citrónovú šťavu, chren nastrúhaný najemno, horčicu, worcesterskú omáčku a olivový olej. Necháme postáť aspoň 2 hodiny alebo cez noc. Potom ešte primiešame nasekanú petržlenovú vňať. Urobíme mrkvovú omáčku. V miske vyšľaháme mrkvovú a citrónovú šťavu, worcesterskú omáčku, cukor a soľ. „Tatarák“ z cvikly servírujeme s mrkvovou omáčkou a hriankou, posypaný kôprom.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas chladenia: 2 hodiny

    Zdroj: Natália Jablonková

    Tatársky biftek z cvikly s mrkvovou omáčkou

    Viac cviklovej inšpirácie nájdete v GALÉRII priamo TU:

    Autor článku

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.