Upečte si s nami ZÁKUSKY nášho detstva: Punčové rezy, nanukové rezy aj slovan kocky, MŇAM!
9. 6. 2024, 7:00

Zdroj: Canva NCPZ
Aj vy s láskou spomínate na nedeľné prechádzky s rodinou, ktoré ste si spestrili posedením pri obľúbenom zákusku? S nami tieto dobroty zvládnete upiecť aj doma.
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
Vybrali sme pre vás tieto kultové recepty:
- Bohémka rezy
- Punčové rezy
- Nanukové rezy
- Slovan kocky
Bohémka rezy
15 kúskov
NA KORPUS: 5 bielkov ● štipka soli ● 150 g krupicového cukru ● 100 g mletých lieskových orechov ● 40 g kakaa holandského typu
NA PLNKU: 80 ml smotany na šľahanie ● 35 g kakaa holandského typu ● 120 g krupicového cukru ● 50 g 70-percentnej čokolády● 200 g masla
NA POLEVU: 100 g čokolády ● 20 g masla
Ako prvé pripravíme plnku. Smotanu s cukrom necháme zohriať pod bod varu. Horúcou smotanou zalejeme kakao, nasekanú čokoládu a dobre premiešame, aby zmes ostala hladká. Necháme vychladnúť a odložíme na noc do chladničky. Na korpus dáme do misy bielky, štipku soli a začneme šľahať. Keď sa vytvorí pena, začneme postupne prisypávať cukor. Vyšľaháme pevný a hladký sneh. Nakoniec pridáme mleté orechy a preosiate kakao. Už len ručne zapracujeme. Zmes rovnomerne rozotrieme na plech s rozmermi 30 x 40 cm vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme približne 10 až 13 minút. Korpus vyberieme a necháme vychladnúť. Z chladničky vyberieme základ plnky, pridáme maslo izbovej teploty a vyšľaháme na lesklý, jemný krém. Vychladnutý korpus rozkrojíme na tretiny. Prvý plát položíme na podnos, natrieme polovicou krému, položíme druhý plát a potrieme druhou polovicou krému. Nakoniec prikryjeme posledným plátom korpusu a jemne pritlačíme. Koláč uložíme do chladničky aspoň na 2 hodiny. Nad vodnou parou roztopíme čokoládu s maslom a po krátkom chladnutí polejeme povrch koláča. Necháme zatuhnúť a nakrájame na kocky nožom, ktorý sme predtým namočili do horúcej vody.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 13 minút
Čas chladenia: 5 hodiny
Zdroj: Laura Witteková
REZY BOHÉMKA
Punčové rezy
15 až 20 kúskov
NA KORPUS (3x): 3 vajcia ● 100 g práškového cukru ● 1/2 ČL vanilkového extraktu ● 5 PL vody ● 150 g polohrubej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 300 g ríbezľového džemu
NA SIRUP: 500 g čerstvých alebo mrazených malín ● 3 PL krupicového cukru ● šťava z 1 pomaranča ● šťava z 1 citróna ● 100 ml umu ● 100 ml vody
NA POLEVU: 100 g práškového cukru ● 1 až 2 PL malinovej šťavy
Žĺtky vyšľaháme s cukroma vanilkovým extraktom na penu. Postupne prilievame vodu, vsypeme múku s práškom do pečiva a zľahka zamiešame sneh vyšľahaný z bielkov.Hmotu rozotrieme na plechs rozmermi 30 x 20 cm, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 20 minút. Postup opakujeme ešte dvakrát, aby sme mali tri pláty korpusu. Všetky tri korpusy necháme úplne vychladnúť. Na punčový sirup dáme do hrnca maliny, pridáme cukor a privedieme do varu. Varíme minútu, následne maliny preložíme do hustého sitka a prepasírujeme. Vznikne približne 450 ml malinovej šťavy, z ktorej si 2 lyžice odložíme na polevu, a do zvyšnej zamiešame citrónovú i pomarančovú šťavu, um a vodu. Prvý korpus necháme na plechu a natrieme ho polovicou ríbezľového džemu. Položíme stredný korpus a rovnomerne, veľmi výdatne polejeme punčovým sirupom, až kým pri stlačení korpusu nepocítime, že je už poriadne nasiaknutý. Vrchný korpus natrieme druhou polovicou džemu a položíme na stredný korpus. Korpusy jemne popritláčame k sebe, povrch prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme, napríklad dvomi škatuľami mlieka. Koláč odložíme do chladničky a necháme ho odpočívať do druhého dňa. Na druhý deň koláč polejeme polevou, ktorú pripravíme zmiešaním odloženej malinovej šťavy s práškovým cukrom.
Čas prípravy: 45 minút
Čas chladenia: 8 hodín
Čas pečenia: 3 x 20 minút
Zdroj: Laura Witteková
PUNČOVÉ REZY
Nanukové rezy
20 kúskov
NA KORPUS: 5 vajec ● 200 g práškového cukru ● 7 PL čiernej silnej kávy ● 200 g hrubej múky ● 110 g mletých vlašských orechov ● 7 g prášku do pečiva ● štipka sódy bikarbóny
NA KRÉM: 500 ml mlieka ● 3 žĺtky ● 60 g hladkej múky ● 130 g krupicového cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 250 g masla
NA POLEVU: 150 g čokolády na varenie ● 100 ml smotany na šľahanie
Najprv pripravíme krém. Do hrnca vlejeme polovicu mlieka a dáme zohrievať pod bod varu. V mise premiešame zvyšné mlieko, žĺtky, múku, cukor a vanilkový extrakt. Keď je mlieko horúce, za stáleho miešania ho pridávame do žĺtkovej zmesi. Potom všetko prelejeme späť do hrnca a uvaríme hladký puding. Puding preložíme do druhej misy a zakryjeme ho fóliou tak, aby sa dotýkala pudingu. Necháme vychladnúť. Kým sa krém chladí, vyšľaháme žĺtky s cukrom a kávou na svetlú penu. Pridáme múku zmiešanú s orechmi, práškom do pečiva a so sódou bikarbónou. Nakoniec už len zľahka zapracujeme sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto vylejeme a rovnomerne rozotrieme na plech s rozmermi 30 x 20 cm, ktorý sme vyložili papierom na pečenie alebo vymastili maslom a vysypali hrubou múkou. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 15 až 20 minút. Po upečení zoškriabeme pomocou nožíka vrchnú vrstvu korpusu, krém na korpuse bude lepšie držať. Dokončíme krém. Maslo izbovej teploty vyšľaháme na penu a po lyžiciach pridávame vychladnutú žĺtkovo-pudingovú hmotu. Dobre zapracujeme. Krém rovnomerne rozotrieme na vychladnutý korpus a vložíme aspoň na hodinu do chladničky stuhnúť. Na polevu zohrejeme šľahačkovú smotanu pod bod varu a zalejeme ňou nasekanú čokoládu. Minútku necháme povoliť a následne rozmiešame dohladka. Polejeme krémovú vrstvu, pekne rozotrieme a vložíme späť do chladničky, aby čokoládová poleva spevnela. Ozdobíme nasekanými orechmi.
Čas prípravy: 45 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: Laura Witteková
NANUKOVÉ REZY
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Slovan kocky
15 kúskov
NA KORPUS: 5 vajec ● 5 PL kryštálového cukru ● 4 PL polohrubej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 1 PL kakaa
NA ORECHOVÚ VRSTVU: 15 g práškovej želatíny ● 40 ml vody ● 120 g práškového cukru ● 500 ml smotany na šľahanie ● 100 g mletých orechov
NA KAKAOVÚ VRSTVU: 15 g práškovej želatíny ● 40 ml vody ● 120 g práškového cukru ● 500 ml smotany na šľahanie ● 2 PL kakaa holandského typu
NA OZDOBU: 250 ml smotany na šľahanie
Vajcia vyšľaháme s cukrom. Pridáme preosiatu múku s kakaom, lyžičku prášku do pečiva, zapracujeme. Cesto vylejemea rovnomerne uhladíme na plech s rozmermi 30 x 25 cm, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 20 až 25 minút. Necháme vychladnúť. Na orechovú vrstvu dáme do misky so studenou vodou napučať želatínu, potom zmes zahrejeme, aby sa želatína rozpustila. Šľahačkovú smotanu spolu s cukrom vyšľaháme na pevné špičky. Do želatíny pridáme dve lyžice šľahačkya dobre premiešame, aby sa vyrovnali teploty. Následne zmes zamiešame k zvyšnej šľahačke a pridáme orechy. Všetko spolu premiešame a vylejeme na vychladnutý korpus. Vložíme do chladničky a necháme aspoň hodinu tuhnúť. Na kakaovú vrstvu postup so želatínou opakujeme, ale pridáme ju do šľahačky vyšľahanej s cukrom a kakaom. Túto vrstvu uhladíme na orechovú vrstvu a necháme v chladničke tuhnúť 2 až 3 hodiny, ideálne cez noc. Nakrájame na kocky a ozdobíme kopčekom šľahačky.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 25 minút
Čas chladenia: 8 hodín
Zdroj: Laura Witteková
SLOVAN KOCKY