Reklama

Urodilo sa vám v záhrade priveľa šalátových uhoriek a neviete čo s nimi? Tieto RECEPTY sú TOP!

krémová uhorková polievka

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Krémová polievka, lahodné rezance či osviežujúce rolky? Stačí si len vybrať...

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Domáca nanuková torta je TOP! Na horúce leto ako stvorená...
    Zdroj: Canva NCpZ

    Pripravili sme pre vás tieto uhorkové recepty:

    • Krémová uhorková polievka
    • Krémový šalát so slaninou
    • Korenené rezance s arašidmi
    • Zelené rolky s mangovou omáčkou
    • Kvinoový šalát

    Krémová uhorková polievka

    4 porcie

    NA POLIEVKU: 1 jalapeño paprička ● 1 malá šalotka ● 1 malý strúčik cesnaku ● 1 veľká šalátová uhorka ● za hrsť koriandrových lístkov ● 1 až 2 PL limetovej šťavy ● 285 g hustého jogurtu ● 55 g kyslej smotany ● soľ ● mleté biele korenie podľa chuti ● 1/2 ČL mletého koriandra

    OKREM TOHO: 8 kreviet ● 1 PL olivového oleja ● soľ ● korenie ● 1 PL kyslej smotany ● uhorka ● jalapeño paprička ● kôpor ● pažítkové kvety ● limetová kôra

    Do mixéra vložíme tretinu nakrájanej jalapeño papričky a všetky ostatné suroviny. Všetko spolu rozmixujeme na hladkú zmes. Vložíme do chladničky, aby bola polievka pred podávaním dobre vychladená. Krevety opečieme na olivovom oleji, osolíme, okoreníme. Vychladnutú polievku naservírujeme do misiek, polejeme kyslou smotanou, poukladáme krevety, ozdobíme plátkami uhoriek, jalapeño papričkami, kôprom, pažítkovými kvetmi a limetovou kôrou.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas opekania: 5 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    KRÉMOVÁ UHORKOVÁ POLIEVKA

    Krémový šalát so slaninou

    4 porcie

    NA DRESING: 4 PL majonézy ● 2 PL kyslej smotany ● 1 PL červeného vínneho octu ● 1 ČL olivového oleja ● 2 strúčiky cesnaku ● štipka cukru ● 1 ČL čerstvého oregana ● 1 ČL čerstvej bazalky ● 1 ČL čerstvého tymianu ● soľ ● korenie

    NA ŠALÁT: 3 stredne veľké uhorky ● 1 stredne veľká červená cibuľa ● 8 plátkov slaniny ● čerstvé bylinky

    Na dresing zmiešame majonézu, smotanu, ocot, olej, pretlačený cesnak, cukor a nasekané bylinky. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Uhorky pomocou škrabky narežeme na tenké plátky. Cibuľu nakrájame na jemné plátky. Zeleninu dáme do misy a zalejeme dresingom. Premiešame a šalát rozložíme na veľký tanier. Navrch pou­kladáme dochrumkava opečenú slaninu a posypeme čerstvými bylinkami.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 5 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    KRÉMOVÝ ŠALÁT SO SLANINOU

    Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

    Korenené rezance s arašidmi

    4 porcie

    NA OMÁČKU: 2 PL arašidového masla ● 2 PL sójovej omáčky ● 1 PL limetovej šťavy ● 1 PL sezamového oleja ● 1 PL sezamových semiačok ● čili podľa chuti ● 1 ČL ryžového octu ● 1 ČL nastrúhaného zázvoru ● 1 strúčik pretlačeného cesnaku

    NA PODÁVANIE: 400 g rezancov ramen ● 1 stredne veľká šalátová uhorka ● 3 jarné cibuľky ● za hrsť čerstvého koriandra ● solené arašidy

    Rezance uvaríme podľa návodu na obale. Na omáčku v mise zmiešame všetky suroviny. Rezance preložíme do misky s arašidovou omáčkou a jemne premiešame, aby boli rovnomerne obalené. Ak by bola omáčka príliš hustá, pridáme trochu vody. Naservírujeme do misiek, pridáme nakrájanú jarnú uhorku, jarnú cibuľku a koriander. Posypeme solenými arašidmi. Podľa chuti pridáme mesiačik limety.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 5 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    KORENENÉ REZANCE S ARAŠIDMI

    Zelené rolky s mangovou omáčkou

    4 porcie

    NA ROLKY: 2 stredne veľké šalátové uhorky ● 1 žltá cuketa ● 1 zelená paprika ● 200 g špargle ● malá viazanička mäty ● malá viazanička koriandra ● čerstvé klíčky ● 1 až 2 šaláty little gem ● 12 kusov ryžového papiera ● soľ

    NA OMÁČKU: 200 g manga ● 2 PL limetovej šťavy ● 2 PL bielej miso pasty ● 1 až 2 ČL sójovej omáčky ● 1 až 2 ČL javorového sirupu ● 1 ČL sezamového oleja ● 1 ČL omáčky sambal oelek (čili pasta) ● 2 ČL nastrúhaného zázvoru

    Na omáčku rozmixujeme všetky suroviny v kuchynskom robote. Konzistenciu upravíme podľa seba pridaním vody. Uhorku, cuketu a papriku nakrájame na tenké paličky. Očistenú špargľu varíme 3 minúty v osolenej vode a následne špargľu schladíme v studenej vode. List ryžového papiera namočíme do studenej vody a položíme na čistú dosku. Do stredu papiera dáme dva lístky mäty, pridáme rezance uhorky, cukety, papriky. Špargľu rozkrojíme na požadovanú veľkosť a položíme na zeleninu. Posypeme lístkami koriandra, klíčkami a zakryjeme listom šalátu. Ryžový papier zavinieme ako napríklad burrito. Takto pripravíme aj zvyšné ryžové papiere. Nakoniec rolky rozkrojíme na polovicu, poukladáme na tanier a podávame s mangovou omáčkou.

    Čas prípravy: 25 minút

    Čas varenia: 3 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    ZELENÉ ROLKY S MANGOVOU OMÁČKOU

    Kvinoový šalát

    4 porcie

    NA ŠALÁT: 1 šálka kvinoy ● soľ ● 2 až 3 menšie uhorky ● 1 zväzok reďkoviek ● 2 PL mätových lístkov ● 2 PL kôpru ● 110 g čerstvého kozieho syra

    NA DRESING: 2 strúčiky pretlačeného cesnaku ● 60 ml olivového oleja + na pokvapkanie ● 3 PL citrónovej šťavy ● 1 PL vínneho octu ● 1/4 ČL mletého čierneho korenia

    Kvinou varíme v osolenej vode približne 15 minút, aby bola ľahká a mäkká. Odstavíme, hrniec zakryjeme a necháme vychladnúť. Na dresing premiešame všetky suroviny. Uhorky a reďkovky nakrájame na tenké plátky, všetko pridáme k vychladnutej kvinoe. Vsypeme lístky mäty, nasekaný kôpor, pridáme dresing a dobre premiešame. Šalát naložíme na veľký tanier, posypeme rozmrveným čerstvým syrom, pokvapkáme olivovým olejom a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: Laura Witteková

    QUINOOVÝ ŠALÁT

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.