Urodilo sa vám v záhrade priveľa šalátových uhoriek a neviete čo s nimi? Tieto RECEPTY sú TOP!
24. 7. 2024, 10:00

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Krémová polievka, lahodné rezance či osviežujúce rolky? Stačí si len vybrať...
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Pripravili sme pre vás tieto uhorkové recepty:
- Krémová uhorková polievka
- Krémový šalát so slaninou
- Korenené rezance s arašidmi
- Zelené rolky s mangovou omáčkou
- Kvinoový šalát
Krémová uhorková polievka
4 porcie
NA POLIEVKU: 1 jalapeño paprička ● 1 malá šalotka ● 1 malý strúčik cesnaku ● 1 veľká šalátová uhorka ● za hrsť koriandrových lístkov ● 1 až 2 PL limetovej šťavy ● 285 g hustého jogurtu ● 55 g kyslej smotany ● soľ ● mleté biele korenie podľa chuti ● 1/2 ČL mletého koriandra
OKREM TOHO: 8 kreviet ● 1 PL olivového oleja ● soľ ● korenie ● 1 PL kyslej smotany ● uhorka ● jalapeño paprička ● kôpor ● pažítkové kvety ● limetová kôra
Do mixéra vložíme tretinu nakrájanej jalapeño papričky a všetky ostatné suroviny. Všetko spolu rozmixujeme na hladkú zmes. Vložíme do chladničky, aby bola polievka pred podávaním dobre vychladená. Krevety opečieme na olivovom oleji, osolíme, okoreníme. Vychladnutú polievku naservírujeme do misiek, polejeme kyslou smotanou, poukladáme krevety, ozdobíme plátkami uhoriek, jalapeño papričkami, kôprom, pažítkovými kvetmi a limetovou kôrou.
Čas prípravy: 20 minút
Čas opekania: 5 minút
Zdroj: Laura Witteková
KRÉMOVÁ UHORKOVÁ POLIEVKA
Krémový šalát so slaninou
4 porcie
NA DRESING: 4 PL majonézy ● 2 PL kyslej smotany ● 1 PL červeného vínneho octu ● 1 ČL olivového oleja ● 2 strúčiky cesnaku ● štipka cukru ● 1 ČL čerstvého oregana ● 1 ČL čerstvej bazalky ● 1 ČL čerstvého tymianu ● soľ ● korenie
NA ŠALÁT: 3 stredne veľké uhorky ● 1 stredne veľká červená cibuľa ● 8 plátkov slaniny ● čerstvé bylinky
Na dresing zmiešame majonézu, smotanu, ocot, olej, pretlačený cesnak, cukor a nasekané bylinky. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Uhorky pomocou škrabky narežeme na tenké plátky. Cibuľu nakrájame na jemné plátky. Zeleninu dáme do misy a zalejeme dresingom. Premiešame a šalát rozložíme na veľký tanier. Navrch poukladáme dochrumkava opečenú slaninu a posypeme čerstvými bylinkami.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 5 minút
Zdroj: Laura Witteková
KRÉMOVÝ ŠALÁT SO SLANINOU
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Korenené rezance s arašidmi
4 porcie
NA OMÁČKU: 2 PL arašidového masla ● 2 PL sójovej omáčky ● 1 PL limetovej šťavy ● 1 PL sezamového oleja ● 1 PL sezamových semiačok ● čili podľa chuti ● 1 ČL ryžového octu ● 1 ČL nastrúhaného zázvoru ● 1 strúčik pretlačeného cesnaku
NA PODÁVANIE: 400 g rezancov ramen ● 1 stredne veľká šalátová uhorka ● 3 jarné cibuľky ● za hrsť čerstvého koriandra ● solené arašidy
Rezance uvaríme podľa návodu na obale. Na omáčku v mise zmiešame všetky suroviny. Rezance preložíme do misky s arašidovou omáčkou a jemne premiešame, aby boli rovnomerne obalené. Ak by bola omáčka príliš hustá, pridáme trochu vody. Naservírujeme do misiek, pridáme nakrájanú jarnú uhorku, jarnú cibuľku a koriander. Posypeme solenými arašidmi. Podľa chuti pridáme mesiačik limety.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 5 minút
Zdroj: Laura Witteková
KORENENÉ REZANCE S ARAŠIDMI
Zelené rolky s mangovou omáčkou
4 porcie
NA ROLKY: 2 stredne veľké šalátové uhorky ● 1 žltá cuketa ● 1 zelená paprika ● 200 g špargle ● malá viazanička mäty ● malá viazanička koriandra ● čerstvé klíčky ● 1 až 2 šaláty little gem ● 12 kusov ryžového papiera ● soľ
NA OMÁČKU: 200 g manga ● 2 PL limetovej šťavy ● 2 PL bielej miso pasty ● 1 až 2 ČL sójovej omáčky ● 1 až 2 ČL javorového sirupu ● 1 ČL sezamového oleja ● 1 ČL omáčky sambal oelek (čili pasta) ● 2 ČL nastrúhaného zázvoru
Na omáčku rozmixujeme všetky suroviny v kuchynskom robote. Konzistenciu upravíme podľa seba pridaním vody. Uhorku, cuketu a papriku nakrájame na tenké paličky. Očistenú špargľu varíme 3 minúty v osolenej vode a následne špargľu schladíme v studenej vode. List ryžového papiera namočíme do studenej vody a položíme na čistú dosku. Do stredu papiera dáme dva lístky mäty, pridáme rezance uhorky, cukety, papriky. Špargľu rozkrojíme na požadovanú veľkosť a položíme na zeleninu. Posypeme lístkami koriandra, klíčkami a zakryjeme listom šalátu. Ryžový papier zavinieme ako napríklad burrito. Takto pripravíme aj zvyšné ryžové papiere. Nakoniec rolky rozkrojíme na polovicu, poukladáme na tanier a podávame s mangovou omáčkou.
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 3 minút
Zdroj: Laura Witteková
ZELENÉ ROLKY S MANGOVOU OMÁČKOU
Kvinoový šalát
4 porcie
NA ŠALÁT: 1 šálka kvinoy ● soľ ● 2 až 3 menšie uhorky ● 1 zväzok reďkoviek ● 2 PL mätových lístkov ● 2 PL kôpru ● 110 g čerstvého kozieho syra
NA DRESING: 2 strúčiky pretlačeného cesnaku ● 60 ml olivového oleja + na pokvapkanie ● 3 PL citrónovej šťavy ● 1 PL vínneho octu ● 1/4 ČL mletého čierneho korenia
Kvinou varíme v osolenej vode približne 15 minút, aby bola ľahká a mäkká. Odstavíme, hrniec zakryjeme a necháme vychladnúť. Na dresing premiešame všetky suroviny. Uhorky a reďkovky nakrájame na tenké plátky, všetko pridáme k vychladnutej kvinoe. Vsypeme lístky mäty, nasekaný kôpor, pridáme dresing a dobre premiešame. Šalát naložíme na veľký tanier, posypeme rozmrveným čerstvým syrom, pokvapkáme olivovým olejom a môžeme podávať.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: Laura Witteková
QUINOOVÝ ŠALÁT