Máme pre vás dokonalé dezerty na LETO: Tieto SLADKÉ POHÁRE sú TOP!
11. 6. 2025, 7:00

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Sladké poháre sú na leto ako stvorené! Či už so sezónnym ovocím alebo čokoládovým krémom priamo z chladničky príjemne osviežia aj potešia všetky mlstné jazýčky.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Vybrali sme pre vás tieto recepty na sladké poháre:
- JOGURTOVÉ PARFAIT S ČERNICAMI
- KARAMELOVO-POMARANČOVÁ PENA
- JOGURTOVÝ KRÉM S MARHUĽAMI A PISTÁCIAMI
- RYŽOVÝ PUDING S ČOKOLÁDOU
- CHEESECAKE S TYMIANOVO-CITRÓNOVOU POLEVOU
JOGURTOVÉ PARFAIT S ČERNICAMI
4 porcie
300 g čerstvých černíc, 1 PL javorového sirupu, 1 ČL kukuričného škrobu, 1 PL vody, 350 g kokosového jogurtu, granola na posypanie, mätové alebo medovkové lístky
Dve tretiny černíc dáme spolu s javorovým sirupom do hrnca a zahrievame, kým černice jemne nezmäknú a zmes nebude ako jemný džem. Potom pridáme škrob rozmiešaný vo vode a miešame, kým zmes nezhustne. Odstavíme a necháme vychladnúť. Na dno pohárov rozdelíme polovicu černicovej zmesi, pridáme polovicu jogurtu a opäť preložíme černicovou vrstvou. Nakoniec pridáme druhú polovicu jogurtu a posypeme granolou a čerstvými černicami. Ozdobíme lístkami mäty alebo medovky.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
jogurtové parfait s černicami
KARAMELOVO-POMARANČOVÁ PENA
4 porcie
NA KRÉM: 170 g tmavej čokolády 70 %, 1 PL masla, kôra z 1 biopomaranča, 2 PL whisky, 2 vajcia, 50 g karamelového salka, 120 ml smotany na šľahanie 33 %
NA POMARANČOVÝ CRUBLE: 25 g masla, 30 g hladkej múky, 25 g ovsených vločiek, 1 PL agávového sirupu, 2 PL trstinového cukru, kôra z 1 biopomaranča
Čokoládu, maslo a pomarančovú kôru vložíme do veľkej ohňovzdornej misky a spolu roztopíme nad hrncom s vriacou vodou, pričom dbáme na to, aby sa dno misky nedotýkalo vody. Keď sa čokoláda rozpustí, pridáme whisky a dobre premiešame, aby sa všetko spojilo. V miske vyšľaháme žĺtky s karamelovým salkom na svetlú penu. K tejto zmesi za stáleho miešania zapracujeme rozpustenú čokoládu. Pridáme smotanu vyšľahanú na pevné špičky. Nakoniec jemne zamiešame sneh vyšľahaný z bielkov. Penu naložíme do pohárikov a vložíme do chladničky aspoň na hodinu. Kým sa pena chladí, pripravíme si pomarančový crumble. V mise zmiešame všetky suroviny tak, aby vznikla mrvenička. Mrveničku rozprestrieme na plech vyložený papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 10 až 12 minút, aby crumble získal zlatú farbu. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Poháriky s penou vyberieme z chladničky, posypeme chrumkavým crumble a môžme podávať.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 10 minút
Čas pečenia: 12 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
karamelovo pamarančová pena
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Prihláste sa do nášho newslettra a získajte dávku klebiet, tipov na módu, chudnutie, sexi rady aj príbehy, ktoré vás chytia za srdce.
JOGURTOVÝ KRÉM S MARHUĽAMI A PISTÁCIAMI
4 porcie
NA MARHULE: 50 g trstinového cukru, 2 PL medu, 30 g masla, 10 čerstvých marhúľ, 50 ml bieleho suchého vína, 1 ČL vanilkového extraktu
NA KRÉM: 250 ml smotany na šľahanie, 40 g trstinového cukru, 1 ČL vanilkového extraktu, 200 g hustého jogurtu gréckeho typu
NA POSYPANIE: za hrsť pistácií, karamelové ozdoby
Na panvicu s hrubým dnom dáme cukor, med a varíme spolu na vyššej teplote, kým sa nezačne vytvárať karamel. Pridáme maslo, marhule nakrájané na menšie kúsky a spolu povaríme 1 až 2 minúty. Pridáme biele víno a vanilku a varíme približne 4 až 5 minút alebo kým sa víno nezredukuje a karamel mierne nezhustne. Marhule scedíme a karamel si odložíme. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Smotanu spolu s cukrom a vanilkovým extraktom vyšľaháme na pevné špičky. Následne do šľahačky jemne zapracujeme jogurt. Zmesou naplníme servírovacie poháre do dvoch tretín. Na jogurtový krém položíme 2 lyžičky marhúľ a pridáme trochu karamelovej omáčky. Posypeme pistáciami a pridáme karamelovú ozdobu. Ihneď podávame.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 7 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
jogurtový krém s marhuľami a pistáciami
RYŽOVÝ PUDING S ČOKOLÁDOU
4 porcie
NA PUDING: 110 g jazmínovej ryže, 1 šálka vody, štipka soli, 3 šálky mandľového mlieka, 2 paličky škorice, 2 hviezdičky badiánu, 50 g kondenzovaného mlieka
NA ČOKOLÁDU: 150 g 54 % čokolády, 1 PL kokosového oleja
NA POSYPANIE: za hrsť nasekaných pekanových orechov, čokoládové čipsy
Do hrnca vsypeme ryžu, zalejeme vodou, pridáme soľ a na stredne vysokej teplote varíme 10 minút alebo kým sa väčšina vody nasaje do ryže. Pridáme mlieko, paličky škorice, badián a za stáleho miešania varíme ďalších 15 minút. Ak sa mlieko vstrebalo, ale ryža nie je dostatočne mäkká, pridáme ešte mlieko. Keď je ryža mäkká, vlejeme kondenzované mlieko a varíme 2 až 3 minúty. Odstavíme. V ohňovzdornej miske zmiešame nasekanú čokoládu, kokosový olej a misku postavíme nad hrniec s vriacou vodou. Miešame, kým vznikne hladká lesklá čokoláda. Polovicu roztopenej čokolády zamiešame do polovice pudingu. Na dno pohárov nalejeme roztopenú čokoládu, rozdelíme čokoládový ryžový puding a navrch pridáme čistý puding. Posypeme orechmi, čokoládovými čipsami a môžeme podávať.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
ryžový puding s čokoládou
CHEESECAKE S TYMIANOVO-CITRÓNOVOU POLEVOU
4 porcie
NA ZÁKLAD: 180 g amaretti sušienok, 60 g masla, 1 PL lístkov citrónového tymianu
NA KRÉM: 450 g smotanového syra, 3 PL medu, 1 ČL biocitrónovej kôry, 2 ČL citrónovej šťavy, štipka soli, 200 ml smotany na šľahanie
NA POLEVU: 3 PL medu, 2 PL citrónovej šťavy, 1 ČL lístkov citrónového tymianu, 1 ČL kôry z biocitróna
Sušienky vložíme do čistého plastového vrecka a pomocou valčeka ich rozdrvíme najemno. Potom ich zmiešame s roztopeným maslom, nasekanými tymianovými lístkami. Zmes rozdelíme do pohárov, jemne utlačíme a poháre vložíme do chladničky. Teraz si pripravíme náplň. Smotanový syr spolu s medom, citrónovou kôrou, so šťavou a štipkou soli prešľaháme. V druhej mise vyšľaháme smotanu na pevné špičky a jemne zamiešame k smotanovej zmesi. Náplň rovnomerne rozdelíme do pohárov a dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny. Keď je cheesecake stuhnutý, v malom hrnci zohrejeme na miernom ohni med, citrónovú šťavu, lístky citrónového tymianu a citrónovú kôru. Zohrievame približne 2 minúty, odstavíme a necháme 10 minút vychladnúť. Potom polevu rozdelíme do pohárov, ozdobíme lístkami tymianu a môžeme podávať.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 2 minúty
Čas chladenia: 4 hodiny
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
cheesecake s tymianovo - citrónovou polevou
Prihláste sa do nášho newslettra a získajte dávku klebiet, tipov na módu, chudnutie, sexi rady aj príbehy, ktoré vás chytia za srdce.