Zabudnite, že zdravá kuchyňa je fádna: Naše JARNÉ RECEPTY vás uchvátia a aj váš milý bude PAF!
17. 4. 2022, 12:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:05)

Zdroj: Shutterstock
Leto sa neodvratne blíži a ani sa nenadáme a už budeme vyťahovať letné sukničky a šatôčky. To je hneď každé kilo vidieť. Nie však s týmito receptami.
Raňajky
Banánový tvaroh s granátovým jablkom
2 porcie
2 PL píniových orieškov ● 1 granátové jablko ● 1 limeta ● 2 menšie banány ● 250 g smotanového tvarohu ● 2 PL medu
Píniové oriešky opražíme na suchej panvici dozlatista a necháme vychladnúť. Granátové jablko prepolíme a vytrasieme jadierka. Z limety nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu. Banány ošúpeme. Jeden nakrájame na kolieska a pokvapkáme 1 PL limetovej šťavy, zvyšok rozmixujeme s limetovou kôrou a so zvyškom šťavy. Tvaroh vymiešame s medom, zapracujeme banánové pyré a dáme do misiek. Posypeme píniovými orieškami, banánmi a granátovými jadierkami.
Čas prípravy: 10 minút
Zdroj: Shutterstock
Zdravé raňajky s granátovým jablkom
Polievka
Zemiaková s mäsovými guľkami
4 porcie
1 cibuľa ● 500 g zemiakov ● 3 PL oleja ● 140 g mrazenej polievkovej zmesi ● 750 ml zeleninového vývaru ● soľ ● mleté čierne korenie ● 2 bobkové listy ● 200 g mletého mäsa ● 1 PL oleja ● 1/2 zväzku pažítky ● čili
Cibuľu ošúpeme a nasekáme. Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. V hrnci rozpálime 3 PL oleja, pridáme cibuľu, zemiaky a mrazenú zeleninu a krátko podusíme. Zalejeme vývarom a privedieme do varu. Osolíme, okoreníme, pridáme bobkové listy a varíme pod pokrievkou asi 15 minút. Z mletého mäsa pripravíme guľky, ktoré opražíme na 1 PL oleja nachrumkavo. Polievku podávame s mäsovými guľkami a posypanú pažítkou a čili.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: Shutterstock
Zeleninová polievka s mäsovými guľkami
Hlavné jedlo
Hráškové rizoto s ricottou
4 porcie
1 ČL koriandrových semienok ● 50 g šalotky ● 1 l zeleninového vývaru ● 2 PL olivového oleja ● 200 g ryže na rizoto ● 150 ml bieleho vína ● 300 g hrášku ● 1 ČL citrónovej kôry ● 200 g ricotty ● soľ ● mleté čierne korenie ● 2 vetvičky mäty
Koriander opražíme na suchej panvici a necháme vychladnúť. Šalotku nasekáme najemno. V hrnci rozpálime olej a opečieme na ňom šalotku dosklovita. Pridáme ryžu a krátko opražíme. Zalejeme vínom a necháme vyvariť. Pridáme horúci vývar, aby prekryl ryžu, a za občasného miešania dusíme asi 18 minút. Podľa potreby pridávame vývar. Uvaríme 100 g hrášku a rozmixujeme. Zamiešame do ryže. Zvyšok hrášku pridáme k ryži asi 8 minút pred koncom dusenia. Koriander pomelieme. Ricottu zmiešame s citrónovou kôrou. Hotové rizoto dochutíme soľou a korením a naložíme do tanierov. Podávame s ricottou, posypané koriandrom a mätovými lístkami.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: Shutterstock
Hráškové rizoto
NIEČO SLADKÉ
Šťavnaté čokoládové mafiny
8 kúskov
300 g datlí ● 3 vajcia ● štipka soli ● 3 PL kokosového oleja ● 100 g celozrnnej múky ● 100 g mletých mandlí ● 4 PL kakaa ● 1 a 1/2 ČL prášku z vínneho kameňa ● 3 PL jablkového pyré ● 2 PL mlieka
Datle rozpolíme a vyberieme jadierka. Zalejeme 150 ml vody a varíme na miernom ohni asi 10 minút. Potom rozmixujeme na pyré. Oddelíme od seba bielky a žĺtky a bielky vyšľaháme so soľou na tuhý sneh. Rúru predhrejeme na 175 °C. V mise zmiešame múku, mandle, kakao a prášok do pečiva. Potom pridáme tekutý kokosový olej, jablkové pyré, mlieko a žĺtky a nakoniec zapracujeme datľové pyré. Opatrne nadľahčíme snehom z bielkov a nanesieme do plechu na mafiny vystlaného papierovými košíčkami. Pečieme asi 25 minút a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 10 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: Shutterstock
Čokoládové mufiny
Vyskúšajte aj tento zdravý recept:
