Reklama

Zabudnite, že zdravá kuchyňa je fádna: Naše JARNÉ RECEPTY vás uchvátia a aj váš milý bude PAF!

Zeleninová polievka s mäsovými guľkami

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Leto sa neodvratne blíži a ani sa nenadáme a už budeme vyťahovať letné sukničky a šatôčky. To je hneď každé kilo vidieť. Nie však s týmito receptami.

Raňajky

Banánový tvaroh s granátovým jablkom

2 porcie

2 PL píniových orieškov ● 1 granátové jablko ● 1 limeta ● 2 menšie banány ● 250 g smotanového tvarohu ● 2 PL medu

 

Píniové oriešky opražíme na suchej panvici dozlatista a necháme vychladnúť. Granátové jablko prepolíme a vytrasieme jadierka. Z limety nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu. Banány ošúpeme. Jeden nakrájame na kolieska a pokvapkáme 1 PL limetovej šťavy, zvyšok rozmixujeme s limetovou kôrou a so zvyškom šťavy. Tvaroh vymiešame s medom, zapracujeme banánové pyré a dáme do misiek. Posypeme píniovými orieškami, banánmi a granátovými jadierkami.

Čas prípravy: 10 minút

Zdroj: Shutterstock

Zdravé raňajky s granátovým jablkom

Polievka

Zemiaková s mäsovými guľkami

4 porcie

1 cibuľa ● 500 g zemiakov ● 3 PL oleja ● 140 g mrazenej polievkovej zmesi ● 750 ml zeleninového vývaru ● soľ ● mleté čierne korenie ● 2 bobkové listy ● 200 g mletého mäsa ● 1 PL oleja ● 1/2 zväzku pažítky ● čili

Cibuľu ošúpeme a nasekáme. Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. V hrnci rozpálime 3 PL oleja, pridáme cibuľu, zemiaky a mrazenú zeleninu a krátko podusíme. Zalejeme vývarom a privedieme do varu. Osolíme, okoreníme, pridáme bobkové listy a varíme pod pokrievkou asi 15 minút. Z mletého mäsa pripravíme guľky, ktoré opražíme na 1 PL oleja nachrumkavo. Polievku podávame s mäsovými guľkami a posypanú pažítkou a čili.

Čas prípravy: 15 minút

Čas varenia: 20 minút

Zdroj: Shutterstock

Zeleninová polievka s mäsovými guľkami

Hlavné jedlo

Hráškové rizoto s ricottou

4 porcie

1 ČL koriandrových semienok ● 50 g šalotky ● 1 l zeleninového vývaru ● 2 PL olivového oleja ● 200 g ryže na rizoto ● 150 ml bieleho vína ● 300 g hrášku ● 1 ČL citrónovej kôry ● 200 g ricotty ● soľ ● mleté čierne korenie ● 2 vetvičky mäty

 

Koriander opražíme na suchej panvici a necháme vychladnúť. Šalotku nasekáme najemno. V hrnci rozpálime olej a opečieme na ňom šalotku dosklovita. Pridáme ryžu a krátko opražíme. Zalejeme vínom a necháme vyvariť. Pridáme horúci vývar, aby prekryl ryžu, a za občasného miešania dusíme asi 18 minút. Podľa potreby pridávame vývar. Uvaríme 100 g hrášku a rozmixujeme. Zamiešame do ryže. Zvyšok hrášku pridáme k ryži asi 8 minút pred koncom dusenia. Koriander pomelieme. Ricottu zmiešame s citrónovou kôrou. Hotové rizoto dochutíme soľou a korením a naložíme do tanierov. Podávame s ricottou, posypané koriandrom a mätovými lístkami.

Čas prípravy: 10 minút

Čas varenia: 20 minút

Zdroj: Shutterstock

Hráškové rizoto

NIEČO SLADKÉ

Šťavnaté čokoládové mafiny

8 kúskov

300 g datlí ● 3 vajcia ● štipka soli ● 3 PL kokosového oleja ● 100 g celozrnnej múky ● 100 g mletých mandlí ● 4 PL kakaa ● 1 a 1/2 ČL prášku z vínneho kameňa ● 3 PL jablkového pyré ● 2 PL mlieka

 

Datle rozpolíme a vyberieme jadierka. Zalejeme 150 ml vody a varíme na miernom ohni asi 10 minút. Potom rozmixujeme na pyré. Oddelíme od seba bielky a žĺtky a bielky vyšľaháme so soľou na tuhý sneh. Rúru predhrejeme na 175 °C. V mise zmiešame múku, mandle, kakao a prášok do pečiva. Potom pridáme tekutý kokosový olej, jablkové pyré, mlieko a žĺtky a nakoniec zapracujeme datľové pyré. Opatrne nadľahčíme snehom z bielkov a nanesieme do plechu na mafiny vystlaného papierovými košíčkami. Pečieme asi 25 minút a necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 15 minút

Čas varenia: 10 minút

Čas pečenia: 25 minút

Zdroj: Shutterstock

Čokoládové mufiny

Vyskúšajte aj tento zdravý recept:

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Pripravte si s nami doma nepečenú kokosovú tortu s kávovým krémom a figami.

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.