Reklama

Týmto POTRAVINÁM sa počas CHOROBY vyhýbajte, mohli by vám priťažiť: OCH, aj toto?!

S týmito potravinami počas choroby opatrne, mohlo by sa vám priťažiť.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Bolí vás žalúdok, škrabe hrdlo, hlava treští, navštívila vás chrípka alebo nachladnutie. Povieme vám, ktorým potravinám sa počas choroby radšej vyhýbajte...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    ZVEDAVÉ BABY: Odporúčania AYURVÉDY na zimné obdobie
    Zdroj: Karin Grófová

    Jedlá a potraviny, ktorým sa vyhnúť počas chrípky alebo nachladnutia:

    1. Mliečne výrobky (najmä plnotučné mlieko a smotana)

    Mliečne výrobky môžu zvyšovať tvorbu hlienov u niektorých ľudí, čo môže sťažiť dýchanie a prehĺbiť nepohodlie v dutinách. To však neplatí univerzálne – ak nemáte pocit zvýšenia hlienu, mliečne výrobky sú v poriadku.

    2. Smažené a mastné jedlá

    Tieto jedlá zaťažujú trávenie a môžu zvyšovať zápaly v tele. Keď je telo oslabené, energiu potrebnú na boj s infekciou by sme nemali míňať na trávenie ťažkých jedál.

    3. Sladkosti a rafinovaný cukor

    Cukor môže oslabovať imunitný systém a znižovať schopnosť bielych krviniek bojovať proti vírusom. Takisto môže podporiť zápaly a zvýšiť pocit únavy.

    Zdroj: Shutterstock

    Napchávať sa sladkosťami nie je pri chorobe ten najlepší nápad.

    4. Spracované potraviny (instantné polievky, konzervy, polotovary)

    Obsahujú vysoké množstvo soli, cukru, nezdravých tukov a prídavných látok, ktoré môžu spôsobiť zadržiavanie vody a zhoršiť hydratáciu. Hydratácia je kľúčová pre rýchle zotavenie.

    5. Kofeínové nápoje (káva, energetické nápoje, silný čierny čaj)

    Kofeín môže dehydratovať, čo je pri nachladnutí alebo chrípke nežiaduce. Hydratácia pomáha riediť hlieny a zmierňuje príznaky.

    Zdroj: Shutterstock

    Kofeín dehydratuje, čo pri chorobe nechcete.

    6. Alkohol

    Alkohol oslabuje imunitný systém, spôsobuje dehydratáciu a môže zhoršiť zápaly v tele. Takisto môže narušiť kvalitu spánku, ktorý je nevyhnutný na zotavenie.

    7. Pikantné jedlá (čili, wasabi, pálivé omáčky)

    Hoci niekedy môžu pomôcť uvoľniť upchatý nos, zároveň môžu podráždiť hrdlo a tráviaci trakt.

    Zdroj: Shutterstock

    Nakladaný zázvor, sójová omáčka a wasabi sú typické pre japonskú kuchyňu.

    8. Studené jedlá a nápoje

    Studené jedlá a nápoje môžu zvýšiť podráždenie v hrdle a spôsobiť nepríjemné pocity, najmä ak máte bolesť v krku.

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.