Mladý hrášok, mrkvička či bylinky: Čerstvé priamo zo záhradky, to je hotová JAR na tanieri...
13. 5. 2024, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:28)
Výživoví odborníci tvrdia, že ak si neviete dať rady s vyváženou stravou, treba sa snažiť jesť čo najpestrejšie. A to naše recepty rozhodne spĺňajú.
Zdroj: Natália Jablonková
Zdroj: Natália Jablonková
Zdroj: Natália Jablonková
Galéria k článku
Vyskúšajte tieto jarné recepty:
- KUKURICOVÁ POLIEVKA S NOVÝMI ZEMIAKMI
- Grilovaná zelenina so žihlavovou omáčkou
- KARBONÁTKY S AVOKÁDOVOU MAJONÉZOU
- Hovädzia ROŠTENKA S MLADÝM HRÁŠKOM
- Žemličky S BYLINKOVÝM SYROM
KUKURICOVÁ POLIEVKA S NOVÝMI ZEMIAKMI
6 porcií
● 5 mladých kukuričných klasov (alebo 600 g mrazenej kukurice) ● 3 stredne veľké šalotky ● 3 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL mletej rímskej rasce ● 600 g nových malých zemiakov ● 2 l vývaru alebo vody ● 120 g slaného kravského syra ● 300 g mladej zeleniny (mrkva,petržlen, kaleráb) ● 1 až 2 čerstvé čili papričky ● 1 limeta ● čerstvý koriander ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
Ak používame čerstvé kukuričné klasy, ošúpeme ich, očistíme a zrná orežeme. Nahrubo nakrájanú šalotku orestujeme na oleji, pridáme prelisované cesnaky, mletú rímsku rascu a po chvíli restovania aj očistené nakrájané nové zemiaky spolu s kukuričnými klasmi (bez zŕn). Zalejeme vývarom alebo vodou, osolíme, privedieme do varu, stíšime plameň a pozvoľna uvaríme. Z polievky vyberieme kukuričné klasy a väčšinu zemiakov. Tekutinu znovu privedieme do varu, pridáme kukuričné zrná (čerstvé alebo mrazené) a pár minút povaríme. Polievku odstavíme, mierne schladíme a spolu s odloženými zemiakmi (pridávame ich postupne podľa želanej hustoty) rozmixujeme dokrémova. Ak chceme, časť zŕn necháme na podávanie. Medzitým nakrájame slaný kravský syr na kocky, nastrúhame mladú koreňovú zeleninu a chvíľu ju restujeme na oleji alebo masle. Čili papričku nakrájanú na plátky pomaly zohrejeme v troche olivového oleja a mierne ju skaramelizujeme. Ochutený olej odložíme bokom. Polievku dochutíme limetovou šťavou a soľou. Podávame s uvarenými kukuričnými zrnkami, nakrájaným syrom, restovanou zeleninou, lístkami koriandra a čili olejom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 40 minút
Zdroj: Natália Jablkonková
Kukuricová polievka s novými zemiakmi
Grilovaná zelenina so žihlavovou omáčkou
5 porcií
●1 kg zeleniny mäkšieho druhu (cuketa, paprika, baklažán, červená cibuľa) ● 500 g zeleniny tvrdšieho druhu (brokolica, mrkva, karfiol, kaleráb, špargľa, hrášok) ● 400 g syra na grilovanie (halloumi alebo jeho alternatívy z kravského mlieka) ● rôzna čerstvá zelenina (farebné paradajky, jarná cibuľka, reďkovka) ● rôzne bylinky (petržlenová vňať, pažítka, koriander) ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej
NA OMÁČKU: ● za 2 hrste mladých vrchných lístkov žihľavy ● za hrsť rukoly ● 1 až 2 strúčiky cesnaku ● 50 g drvených mandlí alebo lúpaných pistácií ● šťava z 1/2 citróna ● 5 reďkoviek ● 50 až 100 ml olivového oleja ● soľ ● mleté čierne korenie
Všetku zeleninu nakrájame na rovnako veľké kusy. Tvrdšie druhy zeleniny krátko povaríme v osolenej vriacej vode, schladíme, scedíme a necháme dobre odkvapkať a osušiť. Mäkšie druhy zeleniny vhodné na grilovanie premiešame so soľou, s korením a olivovým olejom. Sprudka opečieme na rozpálenej suchej panvici na grilovanie alebo v špeciálnej panvici na vonkajšom grile. Zeleninu občas premiešame a pracujeme v menších dávkach, aby sa rovnomerne ugrilovala a nespálila. Na záver sprudka opečieme aj predvarenú zeleninu. Syr osušíme kuchynskou papierovou utierkou, potrieme olivovým olejom a okoreníme. Opečieme na grile z oboch strán. Na väčší tanier rozložíme grilovanú zeleninu a čerstvú nakrájanú zeleninu. Pripravíme žihľavovú omáčku. Mladé lístky žihľavy sparíme vriacou vodou, osušíme a rozmixujeme v kuchynskom robote spolu s rukolou, cesnakom, drvenými mandľami alebo pistáciami, citrónovou šťavou, olivovým olejom a dochutíme soľou a mletým korením. Do omáčky pridáme nadrobno nakrájané alebo postrúhané reďkovky. Zeleninu podávame s kúskami syra, omáčkou a ďalším čerstvým šalátom.
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: Natália Jablkonková
Grilovaná zelenina so žihľavovou omáčkou
Náš podcast o zdraví a jedle poznáte?
KARBONÁTKY S AVOKÁDOVOU MAJONÉZOU
4 porcie
●500 g filety z lososa alebo inej pevnej ryby ● 300 g zemiakov ● 300 g zeleniny (brokolica, karfiol, hrášok, mrkva) ● 1 väčšie vajce ● 1/4 ČL čerstvo nastrúhaného muškátového orieška ● 2 PL nasekanej petržlenovej vňate ● 100 g až 150 g strúhanky ● 1 zrelé avokádo ● 50 g majonézy ● šťava z 1 limety ● voda podľa potreby ● olej ● čerstvé alebo nakladané čili papričky a kôpor na servírovanie ● soľ, mleté čierne korenie
Filetu potrieme olejom, osolíme a opečieme na panvici z oboch strán. Necháme vychladnúť. Nové zemiaky v šupke uvarené v osolenej vode scedíme a necháme mierne vychladnúť. Brokolicu sparíme v osolenej vriacej vode domäkka, no stále na zhryz. Takto pripravíme aj karfiol, kúsky mladej mrkvy a čerstvý alebo mrazený hrášok. Všetku zeleninu po sparení schladíme, scedíme a najemno popučíme spolu so zemiakmi. Premiešame s vajcom, muškátovým orieškom, petržlenovou vňaťou, so soľou aj s mletým čiernym korením. Pridáme toľko strúhanky, aby vznikla kompaktná hmota, ktorá drží po stlačení svoj tvar. Do zmesi primiešame kusy upečeného lososa a podľa potreby dochutíme soľou. Zo zmesi vytvarujeme karbonátky, obalíme ich v strúhanke a opečieme z oboch strán na oleji na miernom plameni. Väčšie karbonátky dopečieme v rúre. Na majonézu popučíme avokádo, premiešame s majonézou, limetovou šťavou, so soľou, s korením a 2 lyžicami oleja. Zriedime vodou a opäť dochutíme. Karbonátky podávame s čerstvým šalátom, avokádovou majonézou, nakladaným alebo čerstvým čili, prípadne kôprom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: Natália Jablkonková
Lososové karbonátky s avokádovou majonézou

Zdroj: Canva, Karin Grófová
Hovädzia ROŠTENKA S MLADÝM HRÁŠKOM
4 porcie
● 800 g hovädzej roštenky ● 4 stredne veľké šalotky ● 1 viazanička mladej mrkvy ● 4 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL drvenej rasce ● mäsový vývar alebo voda ● 200 g až 400 g zeleného hrášku (čerstvého alebo mrazeného) ● 1 až 2 PL kukuričného škrobu ● 400 g dlhých cestovín (tagliatelle, pappardelle alebo fettuccine) ● hráškové klíčky ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
Roštenku umyjeme, osušíme, nakrájame na plátky a potom na tenké rezance. Premiešame ju s olejom a na troche oleja v horúcej panvici sprudka orestujeme. Mäso vyberieme a na výpeku (ak treba, pridáme ďalší olej) orestujeme šalotku nakrájanú nadrobno, mrkvu nakrájanú na kocky, pridáme pretlačený cesnak a drvenú rascu. K orestovanej zelenine vrátime mäso, osolíme, okoreníme, podlejeme vývarom alebo vodou, prikryjeme a pomaly dusíme do zmäknutia 45 až 90 minút. Ku koncu pridáme do panvice hrášok, prevaríme a zahustíme kukuričným škrobom rozmiešaným v troche studenej vody. Medzitým uvaríme cestoviny podľa návodu na obale, scedíme, premiešame s mäsom a s časťou omáčky alebo celou omáčkou a podávame s hráškovými klíčkami.
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 90 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Hovädzina s cestovinou a hráškom.
Žemličky S BYLINKOVÝM SYROM
4 porcie
NA 4 ŽEMLE: ● 300 g múky na kysnutie alebo chlebovej múky ● 6 g soli ● 1/2 vrecka sušeného droždia ● 180 ml vlažnej vody ● olej na opečenie
NA NÁTIERKU: ● 400 g smotanového syra ● 2 PL čerstvo nasekaných byliniek (kôpor, pažítka, ligurček, mäta) ● 1 až 2 strúčiky cesnaku ● 1/4 ČL mletej červenej papriky ● soľ ● mleté čierne korenie
OKREM TOHO: ● čerstvé bylinky ● sezónna zelenina (farebné paradajky, reďkovky, jemná špargľa, jarná cibuľka) ● vločková soľ ● olivový olej
Pripravíme cesto na žemle. Múku, soľ a sušené droždie premiešame s vlažnou vodou a vymiesime jemne lepivé, no hladké a kompaktné cesto. Prikryjeme ho, necháme prvýkrát nakysnúť tak, aby zdvojnásobilo svoj objem. Z cesta vytvarujeme štyri rovnako veľké bochníky vysoké 0,5 až 1 cm. Necháme ich asi 10 minút nakysnúť na teplom mieste a opečieme na oleji v mierne rozpálenej panvici postupne z oboch strán, spolu asi 5 minút. Na nátierku premiešame smotanový syr izbovej teploty s čerstvo nasekanými bylinkami, pretlačeným cesnakom, mletou červenou paprikou, so soľou a s mletým korením. Ešte vlažné žemle podávame s bylinkovým smotanovým syrom, ďalšími čerstvými bylinkami, nakrájanou mladou zeleninou, vločkovou soľou, pokvapkané olivovým olejom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas kysnutia: 60 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: Natália Jablkonková
Žemličky s bylinkovým syrom
Vyskúšajte aj tento recept:

Zdroj: Canva NCpZ