Reklama

ZELENÝ ŠTVRTOK v područí ŠPENÁTOVÝCH receptov: Vychutnajte si ho na slano aj na sladko!

Mladý špenát nám toho ponúka viac, než ste si mysleli.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Mladý špenát je výberom toho najlepšieho, čo nám jar ponúka. Nielenže je zdravý, ale hodí sa tak do slaných jedál, ako aj sladkých pochúťok. Neveríte?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Využite ešte najlepšiu bryndzu roka a upečte si s nami túto famóznu bryndzovú roládu!

    Pripravili sme pre vás tieto recepty:

    Anketa

    Špenát. Zelený zázrak plný železa… alebo nočná mora zo školskej jedálne? 😅 Ako to máte vy?

    Čo by ste o špenáte mali vedieť:

    ✿ Dnes už nik neverí, že zo špenátu zmocnie, ako to fungovalo u Pepka námorníka. Obsahuje až desaťkrát menej železa, ako sa dlho tvrdilo. Nie je to 35 g na 100 g špenátu, ale len 3,5 g. Napriek tomu môžeme špenát stále zaraďovať medzi potraviny bohaté na železo.

    ✿ Obsahuje dusičnany, ktoré sa v tele môžu premeniť na dusitany a môžu byť nebezpečné pre deti do šiestich mesiacov.

    Zdroj: shutterstock

    Mladý špenát nám toho ponúka viac, než ste si mysleli.

    ✿ Čerstvý špenát je veľmi citlivý na skladovanie, rýchlo vädne a stráca živiny, preto je ideálne ho konzumovať čerstvý alebo mrazený.

    ✿ Špenát je dobrý na oči, pretože obsahuje veľa betakaroténu. Okrem toho sa v ňom ukrýva veľa kyseliny listovej, vitamínu B, A a F. Bohato zastúpené sú aj antioxidanty, ktoré viažu voľné radikály, a tak chránia naše bunky. Aby toho nebolo málo, nechýbajú ani minerálne látky ako draslík, horčík, vápnik, zinok a spomínané železo.

    ✿ Až z 93 percent ho tvorí voda, preto je vhodný pri chudnutí. 100 g špenátu má len 20 kcal. Okrem toho tlmí hlad a je značne sýty. Keďže udržuje konštantnú hladinu cukru v krvi, pôsobí aj proti vzniku vlčieho hladu.

    ✿ Varené lístky pôsobia proti nadúvaniu.

    Zdroj: Shutterstock

    Špenát je vynikajúcim zdrojom vlákniny a robí zázraky pre zdravie čriev a trávenie.

    ✿ V prírodnej medicíne sa špenát používal na liečbu horúčky, obličkových kameňov a pri zápale pľúc.

    ✿ Napriek tomu, že obsahuje vápnik, obsah kyseliny šťaveľovej bráni jeho úplnému vstrebaniu, preto je dobré ho kombinovať s potravinami bohatými na vitamín C, napríklad s citrónovou šťavou.

    Recepty nájdete na nasledujúcej strane.