ZELENÝ ŠTVRTOK v područí ŠPENÁTOVÝCH receptov: Vychutnajte si ho na slano aj na sladko!
4. 4. 2025, 7:00

Zdroj: shutterstock
Mladý špenát je výberom toho najlepšieho, čo nám jar ponúka. Nielenže je zdravý, ale hodí sa tak do slaných jedál, ako aj sladkých pochúťok. Neveríte?
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Pripravili sme pre vás tieto recepty:
- Tuniakovo-špenátový nákyp
- Špenátová polievka s pošírovaným vajíčkom
- Zapekané vajcia s fetou
- Špenátovo-banánové mafiny
Anketa
Špenát. Zelený zázrak plný železa… alebo nočná mora zo školskej jedálne? 😅 Ako to máte vy?
Čo by ste o špenáte mali vedieť:
✿ Dnes už nik neverí, že zo špenátu zmocnie, ako to fungovalo u Pepka námorníka. Obsahuje až desaťkrát menej železa, ako sa dlho tvrdilo. Nie je to 35 g na 100 g špenátu, ale len 3,5 g. Napriek tomu môžeme špenát stále zaraďovať medzi potraviny bohaté na železo.
✿ Obsahuje dusičnany, ktoré sa v tele môžu premeniť na dusitany a môžu byť nebezpečné pre deti do šiestich mesiacov.
Zdroj: shutterstock
Mladý špenát nám toho ponúka viac, než ste si mysleli.
✿ Čerstvý špenát je veľmi citlivý na skladovanie, rýchlo vädne a stráca živiny, preto je ideálne ho konzumovať čerstvý alebo mrazený.
✿ Špenát je dobrý na oči, pretože obsahuje veľa betakaroténu. Okrem toho sa v ňom ukrýva veľa kyseliny listovej, vitamínu B, A a F. Bohato zastúpené sú aj antioxidanty, ktoré viažu voľné radikály, a tak chránia naše bunky. Aby toho nebolo málo, nechýbajú ani minerálne látky ako draslík, horčík, vápnik, zinok a spomínané železo.
✿ Až z 93 percent ho tvorí voda, preto je vhodný pri chudnutí. 100 g špenátu má len 20 kcal. Okrem toho tlmí hlad a je značne sýty. Keďže udržuje konštantnú hladinu cukru v krvi, pôsobí aj proti vzniku vlčieho hladu.
✿ Varené lístky pôsobia proti nadúvaniu.
Zdroj: Shutterstock
Špenát je vynikajúcim zdrojom vlákniny a robí zázraky pre zdravie čriev a trávenie.
✿ V prírodnej medicíne sa špenát používal na liečbu horúčky, obličkových kameňov a pri zápale pľúc.
✿ Napriek tomu, že obsahuje vápnik, obsah kyseliny šťaveľovej bráni jeho úplnému vstrebaniu, preto je dobré ho kombinovať s potravinami bohatými na vitamín C, napríklad s citrónovou šťavou.