Polievka z medvedieho cesnaku

4 porcie

100 g šalotky (banánovej) ● 200 g medvedieho cesnaku ● 150 g zemiakov ● 1 l zeleninového vývaru ● 100 ml smotany na varenie ● soľ● čierne korenie ● maslo ● varené vajíčka a fritovaný ružičkový kel na ozdobu

Na masle speníme šalotku nakrájanú nadrobno. Pridáme zemiaky nakrájané na kocky, premiešame a zalejeme vývarom. Keď zemiaky zmäknú, prilejeme smotanu a varíme ešte 5 minút. Necháme vychladnúť. Medvedí cesnak rýchlo sparíme a hneď ponoríme do studenej vody – zachová si krásnu farbu. Vychladnutú polievku a medvedí cesnak rozmixujeme, dochutíme soľou, korením a naložíme do tanierov. Porcie ozdobíme rozdrobenými varenými vajíčkami a lupienkami fritovaného ružičkového kelu.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút

Náš tip

K medvediemu cesnaku môžete pridať mladé lístky špenátu, šťaveľa alebo inej  zelenej listovej  zeleniny.

Polievka z medvedieho cesnaku
Zdroj: MATEJ KALINA

Rezance s makom

4 porcie

200 g hrubej múky ● 2 vajcia ● mletý mak● práškový cukor ● maslo

Múku vymiesime s vajcami na hladké tuhé cesto. Vyvaľkáme ho na tenký plát a necháme preschnúť asi 30 minút. Potom ho nakrájame na hrubšie rezance. Tie dáme variť do vriacej osolenej vody. Precedíme, posypeme mletým makom a práškovým cukrom. Prelejeme rozpusteným maslom.

 

Čas prípravy: 20 minút
Čas sušenia: 30 minút
Čas varenia: 3 až 4 minúty

Rezance s makom
Zdroj: shutterstock, MATEJ KALINA, LAURA WITTEKOVÁ, DANIEL VESELSKÝ

Kvetná nedeľa

Je to posledná nedeľa pred veľkonočnými sviatkami. V tento deň ľudia nosili do kostola rozkvitnuté prútiky, ktoré im kňaz posvätil modlitbami. Posvätené prúty mali chrániť obydlia pred búrkami. Aj jedlo malo v ten deň magickú moc. Najčastejšie sa pripravovali dlhé rezance s makom, aby na poliach rástli dlhé klasy obilia
s množstvom zrna.

Modrý pondelok

Svoje meno má odvodené od tmavobelasého rúcha, ktorým sa v minulosti prikrýval oltár. Okrem toho je to farba jarného neba očakávaného po dlhej zime.

Žltý utorok

Svoje meno získal podľa farby vytúženého, životodarného slnka.

Škaredá streda

Meno Škaredá streda sa odvádza od neslávne známeho Judáša, ktorý Ježiša zradil za groš. Predtým naňho škaredo zazeral.

Zelený štvrtok

Zelený štvrtok je spomienkou na poslednú večeru, keď Ježiš podával apoštolom chlieb a víno. Názov sa odvádza aj od spomienky na sviežu zeleň Getsemanskej záhrady, kde pred ukrižovaním bdel a modlil sa. Strava v tento deň mala byť tiež zelená. Jedol sa najmä špenát s vajcom alebo so smažienkami (pampúšikmi zo strúhanky a z vajca).