Reklama

TOTO je 10 NAJHORŠÍCH slovenských JEDÁL podľa zahraničných turistov... FÍHA, aj táto pochúťka?

Turistika na Slovensku

Zdroj: shutterstock

Reklama

Známy portál o jedle vyzval svojich čitateľov na ohodnotenie našich národných špecialít. Vznikol tak rebríček 10 najhorších slovenských klasík. Budete s ním súhlasiť?

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    Rebríček potravín TasteAtlas je založený na hodnoteniach jeho zahraničného publika. Do zoznamu „10 najhoršie hodnotených slovenských potravín a nápojov” bolo do 16. októbra 2023 zaznamenaných 1 700 legitímnych hodnotení. Na ich základe vznikol nasledujúci rebríček, ktorý odzrkadľuje to, že chute Slovákov sa od cudzincov značne líšia, informuje Plus JEDEN DEŇ.

    10. miesto - TRESKA

    Tradičný slovenský šalát vyrobený z kombinácie tresky, majonézy, cibule, mrkvy, octu, horčice a korenín skončil na desiatom mieste. Pravda je, že mnohí z nás si na špecifickú chuť tohto šalátu museli zvykať, kým sme ho začali považovať za delikatesu. Šéfkuchár z Nového Mesta nad Váhom Július Boško, ktorý je autorom receptúry komerčnej verzie tresky, by asi z hodnotenia nebol nadšený.

    Zdroj: Matej Kalina

    9. miesto - BRATISLAVSKÉ ROŽKY

    Bratislavský rožok je tradičné slovenské pečivo, ktoré má stáročnú tradíciu. Prvá oficiálna zmienka o Bratislavskom rožku je z roku 1785, keď bol uvedený v cukrárni v Bratislave. Na zozname najhorších jedál sa asi táto sladká pochúťka dostala vďaka svojej tradičnej makovej náplni. Tá totiž v iných krajinách veľmi obľúbená nie je, pretože mak je spájaný s ópiom.

    Zdroj: Vladimír Kampf

    9. Bratislavské rožky

    8. miesto - DEMIKÁT

    Demikát je tradičná slovenská polievka vyrobená z kombinácie cibule, cesnaku, masti, zemiakov, vývaru, kyslej smotany a bryndze. Pre nezvyčajné chute bryndze, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou polievky, miestni hovoria, že ju budete buď milovať, alebo nenávidieť. Práve chuť bryndze asi mnohým ľuďom mimo Slovenska nechutí.

    Zdroj: shutterstock

    7. miesto - MEDVEDIE LABKY

    Medvedie labky sú tradičné slovenské koláčiky z múky, masla, vajec a vlašských orechov. Cesto sa dáva do foriem tak, aby upečené koláčiky vyzerali podobne ako medvedie labky, odtiaľ je názov. Medvedie labky sú medzi Slovákmi obľúbené najmä počas sviatočného vianočného obdobia, spájajú sa nám s príjemnými spomienkami. No pre turistov asi zaujímavé nie sú.

    Zdroj: archiv

    7. Medvedie labky

    6. miesto - TEKOVSKÝ SALÁMOVÝ SYR

    Tekovský salámový syr je polotvrdý syr vyrobený z pasterizovaného plnotučného kravského mlieka v regióne Tekov. Jeho textúra je mäkká, elastická a poddajná s malými otvormi, ktoré sa objavia pri krájaní syra. Možno práve nezvyčajná textúra nevyhovuje cudzincom, pretože u našincov je veľmi obľúbený a považujú ho za lahodný.

    Zdroj: shutterstock

    Okrúhly salámový syr

    5. miesto - NÁTIERKA LIPTAUER

    Liptauer, popisovaný ako jednoduchá, paprikovo korenená syrová nátierka, je jedným z klasických jedál, ktoré sa zvyčajne skladá z rôznych druhov čerstvých alebo smotanových syrov zmiešaných s mletou paprikou a rôznymi čerstvými bylinkami a korením. Aj keď sa o pôvode tejto klasickej stredoeurópskej nátierky dlho vedú spory, jej názov je určite odvodený od nemeckého výrazu používaného pre slovenský Liptov. Dnes sa objavuje v mnohých variáciách v mnohých európskych krajinách a zvyčajne sa vychutnáva ako dip, nátierka alebo krémová pikantná príloha ku grilovanému mäsu. I keď ju obľubujú aj v okolitých krajinách, nie každého zrejme okúzli, keďže obsadila na zozname piatu priečku.

    Zdroj: Shutterstock

    Nátierka Liptauer

    4. miesto - KOKOSOVÉ JEŽE

    Kokosové ježe pozostávajú z piškótového cesta, ktoré je máčané v čokoláde a posypané jemne sušeným kokosom. V Chorvátsku sú čupavci stálicou Vianoc. Obľúbené sú na celom Balkáne. No zrejme ich aj dosť ľudí neobľubuje. Možno je na príčine nesprávna príprava, vďaka ktorej dostanete suchú kocku cesta, ktorú treba zapiť pohárom vody, aby ste ju vôbec prehltli.

    Zdroj: shutterstock

    4. Kokosové ježe

    3. miesto - ŽINČICA

    Pri tomto nápoji sa čudovať nemusíme. Neobľubuje ho aj mnoho domácich. Žinčica je slovenský mliečny nápoj vyrobený z ovčieho mlieka. Je to sladkokyslý nápoj vyrábaný zo srvátky, ktorá je typickým vedľajším produktom výroby bryndze. Chuť je špecifická, výrazná a rovnako tak vôňa.

    Zdroj: tasr

    3. Žinčica

    2. miesto - SPIŠSKÁ BOROVIČKA

    Druhá priečka je poriadnym prekvapením. Spišská borovička je jeden z najobľúbenejších alkoholov medzi Slovákmi. Jej chuť mnohí prirovnávajú k džinu. Je v nej však viac cítiť „príchuť ihličia", v džine je viac byliniek. Mínusové body získala možno aj vďaka svojej sile. V zahraničí sú oveľa obľúbenejšie jemnejšie druhy alkoholu.

    Zdroj: Archív

    2. Spišská borovička

    1. miesto - LIPTOVSKÁ SALÁMA

    Najhoršie zo slovenských jedál pochodil špeciálny druh salámy z Liptova. Unikátna receptúra ​​tejto salámy pochádza zo 70. rokov minulého storočia a pre svoju výraznú chuť si saláma získala medzi spotrebiteľmi veľkú obľubu. Vyrába sa z hovädzieho, bravčového mäsa a korenia, ako je čierne korenie, muškátový oriešok, muškátový mušt, zázvor a cesnak. Keď sa zmes naplní do črievok, saláma sa pred konzumáciou zavesí na sušenie a zaúdi. Liptovská saláma má jemnú mäsovú chuť a intenzívnu vôňu. I tak zrejme zahraničných chuťovým pohárikom nelahodí.

    Zdroj: Taste Atlas

    1. Liptovská saláma