Reklama

Užite si vianočné sviatky s MAKOVÝMI DOBROTAMI: Exotická torta či krémové rezy sú TOPKA!

Exotická maková torta s tvarohom

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Drobné zrniečka dokážu spraviť v dezertoch veľkú parádu. Mleté alebo vcelku, každému kúsku dodajú úžasnú chuť, no uznajte…

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dostali ste chuť na obľúbený BANÁNOVÝ CHLEBÍK? Skúste tento s GAŠTANOVÝM PYRÉ, je to DOBROTA!
    Zdroj: Canva NCPZ

    Makový cheesecake s kokosom

    12 kúskov

    NA CESTO: ● 125 g kokosovej múky ● 250 g hladkej špaldovej múky ● 1/4 ČL morskej soli ● 80 g kokosového oleja ● 50 g mandľového masla ● 75 g trstinového cukru ● kôra z 2 limetiek ● asi 15 PL vody

    NA PLNKU: ● 800 g nízkotučného tvarohu ● 150 ml smotany na šľahanie ● 3 vajcia ● 125 g trstinového cukru ● 4 PL hladkej múky ● šťava a kôra z 1/2 limetky ● 100 g maku (mletý alebo vcelku) ● 50 g strúhaného kokosu

    Dno formy s priemerom 22 cm vystelieme papierom na pečenie a boky vytrieme olejom. Na cesto dáme všetky ingrediencie okrem vody do misy a vypracujeme cesto. Postupne po lyžiciach pridávame vodu, kým nevznikne hladké nedrobivé cesto. To vyvaľkáme medzi dvoma potravinárskymi fóliami na kruh o niečo väčší ako pripravená forma a prenesieme ho do nej. Cesto uhladíme, pričom vytvoríme aj okraje. Prevísajúce kúsky cesta odrežeme a vykrojíme z nich menšie hviezdičky. Dáme do chladničky. Na plnku šľaháme tvaroh približne 2 minúty, aby bol pekne krémový. Zamiešame vajcia a postupne aj smotanu, limetovú kôru a šťavu. Zapracujeme múku a cukor a dobre premiešame. Krém rozdelíme na dve polovice, do jednej zamiešame mak a do druhej kokos. Postupne oba krémy striedavo nanášame lyžicou do stredu cesta, až kým všetok neminieme. Ozdobíme hviezdičkami a dáme piecť pri teplote 180 °C asi na 55 minút. Vyberieme a necháme dobre vychladnúť.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 55 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Makový cheesecake s kokosom

    Citrónovo-makový koláč

    20 kúskov

    ● 480 ml rastlinného mlieka ● 2 citróny ● 600 g hladkej špaldovej múky ● 2 PL prášku do pečiva ● 2 ČL sódy bikarbóny ● 1 ČL soli ● 300 g trstinového cukru ● 250 ml oleja ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 8 PL maku

    NA POLEVU: ● 5 PL citrónovej šťavy ● 5 PL práškového trstinového cukru

    Rúru predhrejeme na 180 °C a hlbší plech vystelieme papierom na pečenie. Z citrónov nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu. V mise zmiešame mlieko a citrónovú šťavu a necháme odstáť, až kým sa nezrazí. Do väčšej misy dáme múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ a cukor a premiešame. Do stredu spravíme jamku, do ktorej nalejeme zrazené mlieko, olej, vanilkovú esenciu a nasypeme mak a citrónovú kôru. Vymiešame na hladké cesto a nanesieme rovnomerne na plech. Povrch uhladíme a pečieme v rúre 35 až 45 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na polevu vymiešame cukor s citrónovou šťavou dohladka. Vychladnutý koláč polejeme polevou a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 45 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Citrónovo-makový koláč

    Krémové rezy s makom

    10 kúskov

    NA KORPUS: ● 3 vajcia ● štipka soli ● 100 g zmäknutého masla ● 80 g trstinového cukru ● kôra z 1/2 citróna ● 100 g mletého maku ● 50 g mletých lieskovcov ● 50 ml mlieka

    NA CITRÓNOVÝ KRÉM: ● 100 g smotany na šľahanie ● 1/2 balíčka vanilkového cukru ● 25 g práškového trstinového cukru ● 250 g mascarpone ● 100 g lemon curd (citrónová nátierka) ● 125 g nízkotučného tvarohu

    NA BIELY KRÉM: ● 500 g kokosovej smotany ● 1 PL medu

    Na cesto oddelíme od seba bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na sneh a dáme bokom. V druhej mise šľaháme maslo, cukor, žĺtky a citrónovú kôru, až kým zmes nebude krémová a jemne svetlejšia. Následne zapracujeme mak, orechy aj mlieko. Ako posledné zľahka  zamiešame sneh z bielkov a nanesieme do menšej hlbšej formy vystlanej papierom na pečenie. Dáme piecť pri teplote 180 °C asi na 30 až 35 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Na citrónový krém vyšľaháme smotanu s cukrom na pevnú šľahačku. V mise zmiešame mascarpone, lemon curd, cukor a tvaroh na hladkú zmes, opatrne zapracujeme šľahačku a nanesieme na vychladnutý korpus. Dáme do chladničky. Kokosovú smotanu vyšľaháme dotuha a nanesieme na vychladnutý citrónový krém. Dáme do chladničky na noc stuhnúť a až potom nakrájame.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas pečenia: 35 minút

    Čas chladenia: 8 hodín

    Zdroj: Shutterstock

    Krémové makové rezy

    Exotická torta s tvarohom

    12 kúskov

    NA KORPUS: ● 4 vajcia ● 100 g zmäknutého masla ● 90 g brezového cukru (xylit) ● 30 g práškového brezového cukru ● 150 g mletého maku ● 70 g mletých mandlí ● štipka soli

    NA KRÉM: ● 400 g nízkotučného tvarohu ● 250 g smotany na šľahanie ● 90 g práškového brezového cukru ● šťava z 1/2 citróna ● 5 plátkov želatíny

    NA OVOCNÚ VRSTVU: ● 300 g kumkvatov ● 1 ČL práškového brezového cukru

    NA POLEVU: ● 100 g horkej čokolády ● 1 PL kokosového oleja

    Na korpus oddelíme od seba bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme s 90 g brezového cukru a so štipkou soli dotuha. Zmäknuté maslo vyšľaháme so žĺtkami a s 30 g práškového brezového cukru dopenista. Zmiešame mak s orechmi a spolu so snehom zapracujeme do žĺtkovej zmesi. Cesto nanesieme do tortovej formy s priemerom 24 cm, ktorej dno sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Na krém vyšľaháme smotanu dotuha. Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom a citrónovou šťavou dohladka a opatrne zapracujeme šľahačku. Želatínu namočíme na 5 minút do studenej vody, vyžmýkame a rozpustíme v malom hrnčeku na miernej teplote. Zamiešame asi 2 lyžice krému, a potom celé zamiešame do zvyšku krému. Korpus rozpolíme a naplníme krémom. Kumkvaty umyjeme a nakrájame na malé kocky. Časť môžeme spolu s cukrom rozmixovať. Nanesieme na krém a prikryjeme druhou polovicou korpusu. Dáme na noc do chladničky stuhnúť. Na druhý deň vyberieme a povrch polejeme rozpustenou čokoládou vymiešanou s maslom.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas pečenia: 40 minút

    Čas chladenia: 8 hodín

    Zdroj: Shutterstock

    Exotická maková torta s tvarohom

    Mramorová bábovka

    12 kúskov

    ● 150 g zmäknutého masla ● 150 g trstinového cukru ● 4 vajcia ● 50 ml mlieka ● šťava a kôra z 1 citróna ● štipka soli ● 400 g špaldovej múky ● 2 ČL prášku z vínneho kameňa ● 125 g mletého maku ● 100 ml mlieka ● 80 g trstinového cukru

    NA POLEVU: ● 1 PL mlieka ● 1 PL práškového trstinového cukru ● nasekané pistácie

    Rúru predhrejeme na 180 °C a formu na bábovku vytrieme maslom a vysypeme mletým makom. Mak zalejeme 100 ml mlieka, privedieme do varu, stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vyšľaháme dopenista. Postupne zašľaháme vajcia a zapracujeme citrónovú šťavu a kôru. V druhej mise zmiešame múku, prášok z vínneho kameňa a soľ. Obe zmesi spojíme a asi 2/3 cesta prelejeme do druhej misy. Zvyšné cesto nalejeme do pripravenej formy. Do odloženého cesta zapracujeme mak a nanesieme do formy k druhému cestu. Jemne premiešame špajdľou, aby vzniklo pekné mramorovanie a dáme piecť asi na 45 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na polevu vymiešame cukor s mliekom, pokvapkáme na povrch vychladnutej bábovky a posypeme nasekanými pistáciami.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas pečenia: 45 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Mramorová maková bábovka s polevou