Reklama

Inšpirujte sa jedálničkom našich predkov: Táto lahodná KAPUSTOVÁ ZELENINA pohladí vaše bruško!

Hovädzie ossobuco s kapustou

Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

Reklama

Kapustová zelenina tvorila v jesennom a zimnom období hlavnú súčasť jedálneho lístka našich predkov. Prečo sa neinšpirovať a niečo dobré si z nej nepripraviť?

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Tohtoročná HALLOWEENSKA párty bude STRAŠIDELNÁ: Chutné príšerky si vykúzlite raz dva!
    Zdroj: Canva, Shutterstock

    Husacie stehná na ázijský spôsob

    4 porcie

    ● 4 ks husacích stehien ● 2 ČL korenia piatich vôní ● 1 PL sójovej omáčky ● 1 PL medu ● 1/2 ČL drveného čierneho korenia ● 250 g ryže ● soľ ● olej

    MISO KAPUSTA: 1 hlávka špicatej kapusty ● 1 PL pasty miso ● 1 strúčik cesnaku ● 1 jarná cibuľka ● 1 PL strúhaného zázvoru ● 2 ČL sójovej omáčky ● 1 PL medu ● 1 limeta ● 1 PL ryžového octu ● 2 PL sezamového oleja ● sezam na posypanie

    Husacie stehná necháme pred pečením odstáť 2 hodiny pri izbovej teplote. V miske utrieme cesnak s trochou soli a zmiešame so sójovou omáčkou, olejom, medom, korením piatich vôní a s drveným čiernym korením. Zmes dôkladne vmasírujeme do mäsa. To dáme do pekáča, podlejeme trochou vody a vložíme do rúry predhriatej na 160 °C. Pečieme 2 až 3 hodiny do zmäknutia. Počas pečenia potierame stehná vypečeným tukom. Kapustu zbavíme vonkajších listov ako aj hlúbika, pokiaľ je veľmi dlhý, a nakrájame ju na štvrtiny. Cesnak prelisujeme, jarnú cibuľku nakrájame nadrobno. Zmiešame s pastou miso, so sójovou omáčkou, zázvorom, octom, medom, so šťavou z limety a sezamovým olejom. Touto pastou dôkladne potrieme kapustu zo všetkých strán. Potom rozložíme na plech a pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút. Pred podávaním posypeme sezamom a nakrájanou jarnou cibuľkou. Ryžu uvaríme podľa návodu a podávame s husacími stehnami a miso kapustou.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 3 a 1/2 hodiny

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Husacie stehná na ázijský spôsob

    Polievka s klobásoua fazuľami

    4 porcie

    1/4 hlávky kelu ● 400 g bielej fazule z konzervy ● 2 paprikové klobásy ● 100 g ryže ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 červená cibuľa ● 1 mrkva ● 1 ČL údenej papriky ● 1/2 ČL mletej rasce ● olivový olej ● soľ a korenie

    Ryžu uvaríme podľa návodu. V hrnci rozohrejeme olej a opečieme na ňom cibuľu a cesnak dosklovita. Poprášime mletou paprikou, rascou a krátko opečieme, aby sa korenie rozvoňalo. Zalejeme 750 ml studenej vody a dobre rozmiešame. Pridáme nakrájaný kel a mrkvu, osolíme, okoreníme a varíme, kým zelenina nezmäkne. Nakoniec do polievky zamiešame ryžu, scedenú fazuľu a nakrájanú, opečenú klobásu. Necháme spolu prehriať a podávame s krajcom chleba.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Kelová polievka s klobásou a fazuľami

    Kel zapečený s modrým syrom

    4 porcie

    750 g kelu ● 250 g syra s modrou plesňou ● 350 ml smotany na šľahanie ● 1 cibuľa ● tymian ● 1 ČL citrónovej kôry ● 4 strúčiky cesnaku ● 1 suchý rožok ● soľ ● mleté čierne korenie

    Kel rozoberieme na listy. Pri väčších listoch vyrežeme silné stopky a všetko nakrájame. Dáme do hrnca, zalejeme horúcou vodou a 2 minúty povaríme. Zlejeme a necháme v sitku odkvapkať. Cibuľu nakrájame na kolieska a cesnak pretlačíme. Spolu s tymianom zalejeme smotanou a 10 minút varíme na miernej teplote. Potom tymian vyberieme, vmiešame väčšinu nadrobeného syra a polovicu strúhanej citrónovej kôry. Rožok nasekáme v mixéri na čerstvú strúhanku a zmiešame so zvyškom syra ako aj citrónovej kôry. Zmäknutý kel zmiešame s ochutenou smotanou, nanesieme do zapekacích misiek a navrch nasypeme pripravenú strúhankovú zmes. Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút.

    Čas prípravy: 35 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Kel zapečený s modrým syrom

    Hovädzie ossobuco s kapustou

    4 porcie

    4 plátky hovädzieho ossobuca ● 1/4 hlávky bielej kapusty ● 400 g menších zemiakov ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 cibuľa ● 1 mrkva ● 1 menší zeler ● 1 paradajka ● 3 bobkové listy ● 1/2 ČL mletej rasce ● 1/2 ČL saturejky ● 2 PL hladkej múky ● 300 ml hovädzieho vývaru ● 3 PL oleja ● soľ ● mleté čierne korenie

    Múku zmiešame so soľou a s korením a obalíme v nej plátky mäsa. V hrnci rozpálime 2 lyžice oleja a mäso na ňom orestujeme. Vyberieme a dáme stranou. Do výpeku pridáme zvyšný olej a cibuľu nasekanú nadrobno na ňom opečieme dosklovita. Potom pridáme nakrájanú zeleninu, prelisovaný cesnak a ešte pár minút opekáme. Do hrnca vrátime mäso, podlejeme ho vývarom a dôkladne vareškou zoškrabeme a zamiešame výpeky z dna. Prihodíme bobkové listy, rascu a saturejku, a potom pod pokrievkou varíme asi hodinu a pol domäkka.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 2 hodiny

    Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet

    Hovädzie ossobuco s kapustou