Inšpirujte sa jedálničkom našich predkov: Táto lahodná KAPUSTOVÁ ZELENINA pohladí vaše bruško!
3. 11. 2023, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:22)

Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Kapustová zelenina tvorila v jesennom a zimnom období hlavnú súčasť jedálneho lístka našich predkov. Prečo sa neinšpirovať a niečo dobré si z nej nepripraviť?
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Galéria k článku

Zdroj: Canva, Shutterstock
Husacie stehná na ázijský spôsob
4 porcie
● 4 ks husacích stehien ● 2 ČL korenia piatich vôní ● 1 PL sójovej omáčky ● 1 PL medu ● 1/2 ČL drveného čierneho korenia ● 250 g ryže ● soľ ● olej
MISO KAPUSTA: 1 hlávka špicatej kapusty ● 1 PL pasty miso ● 1 strúčik cesnaku ● 1 jarná cibuľka ● 1 PL strúhaného zázvoru ● 2 ČL sójovej omáčky ● 1 PL medu ● 1 limeta ● 1 PL ryžového octu ● 2 PL sezamového oleja ● sezam na posypanie
Husacie stehná necháme pred pečením odstáť 2 hodiny pri izbovej teplote. V miske utrieme cesnak s trochou soli a zmiešame so sójovou omáčkou, olejom, medom, korením piatich vôní a s drveným čiernym korením. Zmes dôkladne vmasírujeme do mäsa. To dáme do pekáča, podlejeme trochou vody a vložíme do rúry predhriatej na 160 °C. Pečieme 2 až 3 hodiny do zmäknutia. Počas pečenia potierame stehná vypečeným tukom. Kapustu zbavíme vonkajších listov ako aj hlúbika, pokiaľ je veľmi dlhý, a nakrájame ju na štvrtiny. Cesnak prelisujeme, jarnú cibuľku nakrájame nadrobno. Zmiešame s pastou miso, so sójovou omáčkou, zázvorom, octom, medom, so šťavou z limety a sezamovým olejom. Touto pastou dôkladne potrieme kapustu zo všetkých strán. Potom rozložíme na plech a pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút. Pred podávaním posypeme sezamom a nakrájanou jarnou cibuľkou. Ryžu uvaríme podľa návodu a podávame s husacími stehnami a miso kapustou.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 3 a 1/2 hodiny
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Husacie stehná na ázijský spôsob
Polievka s klobásoua fazuľami
4 porcie
1/4 hlávky kelu ● 400 g bielej fazule z konzervy ● 2 paprikové klobásy ● 100 g ryže ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 červená cibuľa ● 1 mrkva ● 1 ČL údenej papriky ● 1/2 ČL mletej rasce ● olivový olej ● soľ a korenie
Ryžu uvaríme podľa návodu. V hrnci rozohrejeme olej a opečieme na ňom cibuľu a cesnak dosklovita. Poprášime mletou paprikou, rascou a krátko opečieme, aby sa korenie rozvoňalo. Zalejeme 750 ml studenej vody a dobre rozmiešame. Pridáme nakrájaný kel a mrkvu, osolíme, okoreníme a varíme, kým zelenina nezmäkne. Nakoniec do polievky zamiešame ryžu, scedenú fazuľu a nakrájanú, opečenú klobásu. Necháme spolu prehriať a podávame s krajcom chleba.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Kelová polievka s klobásou a fazuľami
Kel zapečený s modrým syrom
4 porcie
750 g kelu ● 250 g syra s modrou plesňou ● 350 ml smotany na šľahanie ● 1 cibuľa ● tymian ● 1 ČL citrónovej kôry ● 4 strúčiky cesnaku ● 1 suchý rožok ● soľ ● mleté čierne korenie
Kel rozoberieme na listy. Pri väčších listoch vyrežeme silné stopky a všetko nakrájame. Dáme do hrnca, zalejeme horúcou vodou a 2 minúty povaríme. Zlejeme a necháme v sitku odkvapkať. Cibuľu nakrájame na kolieska a cesnak pretlačíme. Spolu s tymianom zalejeme smotanou a 10 minút varíme na miernej teplote. Potom tymian vyberieme, vmiešame väčšinu nadrobeného syra a polovicu strúhanej citrónovej kôry. Rožok nasekáme v mixéri na čerstvú strúhanku a zmiešame so zvyškom syra ako aj citrónovej kôry. Zmäknutý kel zmiešame s ochutenou smotanou, nanesieme do zapekacích misiek a navrch nasypeme pripravenú strúhankovú zmes. Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Kel zapečený s modrým syrom
Hovädzie ossobuco s kapustou
4 porcie
4 plátky hovädzieho ossobuca ● 1/4 hlávky bielej kapusty ● 400 g menších zemiakov ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 cibuľa ● 1 mrkva ● 1 menší zeler ● 1 paradajka ● 3 bobkové listy ● 1/2 ČL mletej rasce ● 1/2 ČL saturejky ● 2 PL hladkej múky ● 300 ml hovädzieho vývaru ● 3 PL oleja ● soľ ● mleté čierne korenie
Múku zmiešame so soľou a s korením a obalíme v nej plátky mäsa. V hrnci rozpálime 2 lyžice oleja a mäso na ňom orestujeme. Vyberieme a dáme stranou. Do výpeku pridáme zvyšný olej a cibuľu nasekanú nadrobno na ňom opečieme dosklovita. Potom pridáme nakrájanú zeleninu, prelisovaný cesnak a ešte pár minút opekáme. Do hrnca vrátime mäso, podlejeme ho vývarom a dôkladne vareškou zoškrabeme a zamiešame výpeky z dna. Prihodíme bobkové listy, rascu a saturejku, a potom pod pokrievkou varíme asi hodinu a pol domäkka.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 2 hodiny
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
Hovädzie ossobuco s kapustou