Reklama

Polievka ako hlavné jedlo?! A prečo nie? V týchto našich stojí lyžica a chutia famózne, mňam

bohatá fazuľová polievka

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Nechce sa vám do veľkého varenia? V tom prípade je hustá polievočka to pravé. Stačí nahádzať do hrnca a nechať variť. Mňam!

Vybrali sme pre vás tieto recepty na polievky:

Polievka s údeným mäsom a krúpami

5 porcií

200 g stredných jačmenných krúp ● 500 g údeného mäsa (krkovička, plece, stehno) ● 1 bobkový list ● 3 guľôčky nového korenia ● 6 guľôčok celého čierneho korenia ● 2 cibule● 4 strúčiky cesnaku ● 1 PL celej rasce ● 3 až 4 mrkvy ● 1 až 2 petržleny ● cukor ● soľ ● mleté čierne korenieNA SERVÍROVANIE: cmar ● pažítka ● nakladané uhorky

Krúpy cez noc namočíme do studenej osolenej vody. Údené mäso uvaríme domäkka spolu s bobkovým listom, novým a celým čiernym korením v hrnci na naparovacom sitku s vodou siahajúcou maximálne do polovice výšky mäsa. Cibuľu nakrájanú nadrobno orestujeme na tuku, po chvíli pridáme prelisovaný cesnak a rascu. Primiešame očistenú a nakrájanú koreňovú zeleninu a ešte spolu opekáme. K zelenine prisypeme prepláchnuté krúpy a scedený vývar z varenia údeného. Ak treba, prilejeme ešte vodu. Krúpy uvaríme domäkka. Polievku necháme prevrieť, dochutíme ju cukrom, soľou a korením. Podávame s údeným mäsom, pažítkou a preliatu cmarom. Ak chceme, pridáme nakrájaný chlieb a kúsky nakladaných uhoriek.

Čas prípravy: 25 minút

Čas varenia: 2 hodiny

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

polievka s údeným mäsom a krúpami

Krémová kalerábová polievka

5 porcií

80 g údenej slaniny ● 3 šalotky ● 2 strúčiky cesnaku● 1/4 ČL muškátového orieška ● petržlenová vňať● sušený majorán ● 4 stredne veľké kaleráby ● 5 väčších zemiakov ● mäsový, zeleninový vývar alebo voda● 150 ml smotany na varenie (nemusí byť) ● čerstvý chlieb ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

Slaninu nakrájanú nadrobno opekáme pri strednej teplote na rozohriatej panvici s trochou oleja, aby uvoľnila tuk. Pridáme šalotky nakrájané nahrubo a po pár minútach restovania aj pretlačené cesnaky, čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok, stonky petržlenovej vňate a sušený majorán.

Po chvíli pridáme rovnomerne (napríklad pomocou krájača) nakrájané kúsky kalerábu a zemiakov. Orestujeme ich na tuku a zalejeme vývarom alebo vodou. Zeleninu varíme do zmäknutia. Polievku odstavíme, mierne schladíme a časť uvarenej zeleniny odložíme. Zvyšok rozmixujeme dokrémova, dochutíme soľou, mletým korením, mletým muškátovým orieškom, a ak chceme, polievku zjemníme smotanou na varenie a opäť prevaríme. Podávame s čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou a dobrým chlebom.

Čas prípravy: 20 minút

Čas varenia: 25 minút

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

krémová kalerábová polievka

Autor článku

Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.