Reklama

Poznáte taliansky dezert PANNA COTTU? Nie je nič jednoduchšie a tá chuť! Bazovú musíte vyskúšať

Bazová panna cotta s citrónovým krémom

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Skúšali ste už tento smotanový dezert? Nie? Tak to rozhodne musíte napraviť. Doslova sa vám rozplýva na jazyku...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Upečte si s nami zdravý krémový koláčik s kopou jahôd a úplne BEZ CUKRU!
    Zdroj: Canva NCpZ

    Jogurtová s jahodovou omáčkou

    4 porcie

    300 ml smotany na šľahanie ● 200 g bieleho jogurtu ● 1 vanilkový struk ● 5 plátkov želatíny ● 1 limeta ● 80 g krupicového cukru

    NA OMÁČKU: 350 g jahôd ● 2 ČL hnedého cukru ● 1 ČL vanilkovej pasty ● šťava z 2 limiet

    Vanilkový struk rozrežeme a vyškrabeme z neho vanilkovú dreň. Tú dáme spolu so strukom, s cukrom a so smotanou do hrnca a privedieme do varu. Varíme asi 5 minút. Medzičasom namočíme želatínu do studenej vody. Do smotany pridáme limetovú šťavu, stiahneme z ohňa a precedíme cez sitko. Želatínu vyžmýkame a zamiešame do ešte horúcej smotany. Teraz vmiešame jogurt a nanesieme do pripravených formičiek. Tie potom vložíme na 4 hodiny do chladničky. Pred podávaním pripravíme jahodovú omáčku. Jahody očistíme a spolu s cukrom a vanilkovou pastou rozmixujeme. Dáme do hrnca a spolu s limetovou šťavou zľahka zvaríme. Panna cotty vyklopíme na tanier a polejeme jahodovou omáčkou.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 5 minút

    Zdroj: shutterstock

    Jogurtová panna cotta s jahodovou omáčkou

    Bazová s citrónovým krémom

    6 porcií

    400 ml smotany na šľahanie ● 3 bazové kvety ● 30 g krupicového cukru ● 20 ml bazového sirupu ● 1 vanilkový struk ● 3 plátky želatíny

    NA KRÉM: 2 citróny ● 3 PL masla ● 4 žĺtky ● 2 ČL citrónovej kôry ● 4 PL cukru

    Kvety na chvíľu namočíme do studenej vody, dáme na papierovú utierku a necháme odkvapkať. Do hrnca nalejeme smotanu, vložíme kvety a necháme 15 minút odstáť. Privedieme do varu a na miernom ohni varíme asi 15 minút. Potom kvety vyberieme, vlejeme sirup, pridáme cukor a dreň z vanilkového struku a spolu varíme ďalších 5 minút. Vmiešame želatínu podľa návodu na obale a nalejeme do pohárikov. Necháme aspoň 30 minút chladnúť. Na citrónový krém vymiešame šťavu z citrónov s ostatnými ingredienciami a za stáleho miešania ohrievame na miernom ohni, až kým krém nezhustne. Necháme vychladnúť a nanesieme na panna cottu. Dáme do chladničky vychladiť.

    Čas prípravy: 20 minút

    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: shutterstock

    Bazová panna cotta s citrónovým krémom

    Vanilková s ríbezľovým želé

    4 porcie

    1 vanilkový struk ● 750 ml smotany na šľahanie ● 35 g krupicového cukru ● 3 plátky želatíny

    NA ŽELÉ: 500 g ríbezlí (mrazených alebo iného drobného ovocia) ● 185 g želírovacieho cukru

    Vanilkový struk rozpolíme, dreň vyškrabeme. Do hrnca nalejeme smotanu, pridáme cukor, vanilkový struk aj dreň a privedieme do varu. Varíme na miernom ohni 10 až 15 minút. Želatínu namočíme na 5 minút do studenej vody. Potom vyžmýkame a za stáleho miešania pridáme do smotany. Vyberieme vanilkový struk a zmes nalejeme do pripravených pohárikov. Necháme cez noc v chladničke stuhnúť. Na želé necháme ovocie roztopiť, potom zlejeme prebytočnú tekutinu. Dáme do hrnca spolu so želírovacím cukrom, rozmixujeme tyčovým mixérom a varíme, kým sa cukor nerozpustí a zmes nezačne želírovať. Potom nanesieme na panna cottu, ozdobíme ovocím a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 10 minút

    Zdroj: shutterstock

    Vanilková panna cotta s ríbezľovým želé

    ×
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Máte chuť na sladké, no záleží vám aj na vašej línii? Tento zdravý JAHODOVÝ koláč je TOP!
      Zdroj: Canva NCpZ

      Amaretto s mandľami

      4 porcie

      1/2 ČL rastlinného oleja ● 4 plátky želatíny ● 1/2 vanilkového struku ● 6 PL amaretta ● 300 ml smotany na šľahanie ● 4 PL hnedého cukru ● 100 ml mlieka

      NA OMÁČKU: 4 PL hnedého cukru ● 1 ČL masla ● 1/2 ČL mletej škorice ● mandle

      Formičky vytrieme olejom. Želatínu namočíme do studenej vody a necháme 5 minút napučať. Z vanilky vyškrabeme dreň a spolu so strukom a smotanou na šľahanie dáme do hrnca variť. Vmiešame cukor a necháme rozpustiť. Stiahneme z ohňa a vmiešame vyžmýkanú želatínu. Len čo sa úplne rozpustí, zamiešame mlieko a amaretto. Precedíme cez sitko a vlejeme do pripravených formičiek. Dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky. Pripravíme si omáčku. Na panvici skaramelizujeme cukor, pridáme maslo. Keď sa zmes spojí, vmiešame mandle a škoricu. Panna cottu vyklopíme a polejeme škoricovou omáčkou s mandľami.

      Čas prípravy: 20 minút

      Čas varenia: 15 minút

      Zdroj: shutterstock

      Amaretto panna cotta s mandľami

      Náš podcast o zdraví a jedle poznáte?

      Krémová pistáciová

      4 porcie

      500 ml smotany na šľahanie ● 200 g pistácií ● 1 vanilkový struk ● 200 g krupicového cukru ● 4 plátky želatíny

      Želatínu namočíme na 5 minút do studenej vody. Rozpolíme vanilkový struk a dreň z neho vyškrabeme. Dáme spolu so strukom, smotanou a s cukrom do hrnca a privedieme do varu. Pistácie opečieme na suchej panvici a potom pomelieme. Po 10 minútach varenia vsypeme do smotany aj pistácie a vmiešame vyžmýkanú želatínu. Nalejeme do pripravených misiek a dáme aspoň na 3 hodiny do chladničky. Pred podávaním vyklopíme a posypeme nasekanými pistáciami.

      Čas prípravy: 15 minút

      Čas varenia: 10 minút

      Zdroj: shutterstock

      Krémová pistáciová panna cotta

      Autor článku

      Petra Mitringová

      redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
      Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.