Poznáte taliansky dezert PANNA COTTU? Nie je nič jednoduchšie a tá chuť! Bazovú musíte vyskúšať
17. 4. 2024, 16:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:27)

Zdroj: shutterstock
Skúšali ste už tento smotanový dezert? Nie? Tak to rozhodne musíte napraviť. Doslova sa vám rozplýva na jazyku...
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Jogurtová s jahodovou omáčkou
4 porcie
300 ml smotany na šľahanie ● 200 g bieleho jogurtu ● 1 vanilkový struk ● 5 plátkov želatíny ● 1 limeta ● 80 g krupicového cukru
NA OMÁČKU: 350 g jahôd ● 2 ČL hnedého cukru ● 1 ČL vanilkovej pasty ● šťava z 2 limiet
Vanilkový struk rozrežeme a vyškrabeme z neho vanilkovú dreň. Tú dáme spolu so strukom, s cukrom a so smotanou do hrnca a privedieme do varu. Varíme asi 5 minút. Medzičasom namočíme želatínu do studenej vody. Do smotany pridáme limetovú šťavu, stiahneme z ohňa a precedíme cez sitko. Želatínu vyžmýkame a zamiešame do ešte horúcej smotany. Teraz vmiešame jogurt a nanesieme do pripravených formičiek. Tie potom vložíme na 4 hodiny do chladničky. Pred podávaním pripravíme jahodovú omáčku. Jahody očistíme a spolu s cukrom a vanilkovou pastou rozmixujeme. Dáme do hrnca a spolu s limetovou šťavou zľahka zvaríme. Panna cotty vyklopíme na tanier a polejeme jahodovou omáčkou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 5 minút
Zdroj: shutterstock
Jogurtová panna cotta s jahodovou omáčkou
Bazová s citrónovým krémom
6 porcií
400 ml smotany na šľahanie ● 3 bazové kvety ● 30 g krupicového cukru ● 20 ml bazového sirupu ● 1 vanilkový struk ● 3 plátky želatíny
NA KRÉM: 2 citróny ● 3 PL masla ● 4 žĺtky ● 2 ČL citrónovej kôry ● 4 PL cukru
Kvety na chvíľu namočíme do studenej vody, dáme na papierovú utierku a necháme odkvapkať. Do hrnca nalejeme smotanu, vložíme kvety a necháme 15 minút odstáť. Privedieme do varu a na miernom ohni varíme asi 15 minút. Potom kvety vyberieme, vlejeme sirup, pridáme cukor a dreň z vanilkového struku a spolu varíme ďalších 5 minút. Vmiešame želatínu podľa návodu na obale a nalejeme do pohárikov. Necháme aspoň 30 minút chladnúť. Na citrónový krém vymiešame šťavu z citrónov s ostatnými ingredienciami a za stáleho miešania ohrievame na miernom ohni, až kým krém nezhustne. Necháme vychladnúť a nanesieme na panna cottu. Dáme do chladničky vychladiť.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: shutterstock
Bazová panna cotta s citrónovým krémom
Vanilková s ríbezľovým želé
4 porcie
1 vanilkový struk ● 750 ml smotany na šľahanie ● 35 g krupicového cukru ● 3 plátky želatíny
NA ŽELÉ: 500 g ríbezlí (mrazených alebo iného drobného ovocia) ● 185 g želírovacieho cukru
Vanilkový struk rozpolíme, dreň vyškrabeme. Do hrnca nalejeme smotanu, pridáme cukor, vanilkový struk aj dreň a privedieme do varu. Varíme na miernom ohni 10 až 15 minút. Želatínu namočíme na 5 minút do studenej vody. Potom vyžmýkame a za stáleho miešania pridáme do smotany. Vyberieme vanilkový struk a zmes nalejeme do pripravených pohárikov. Necháme cez noc v chladničke stuhnúť. Na želé necháme ovocie roztopiť, potom zlejeme prebytočnú tekutinu. Dáme do hrnca spolu so želírovacím cukrom, rozmixujeme tyčovým mixérom a varíme, kým sa cukor nerozpustí a zmes nezačne želírovať. Potom nanesieme na panna cottu, ozdobíme ovocím a môžeme podávať.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: shutterstock
Vanilková panna cotta s ríbezľovým želé

Zdroj: Canva NCpZ
Amaretto s mandľami
4 porcie
1/2 ČL rastlinného oleja ● 4 plátky želatíny ● 1/2 vanilkového struku ● 6 PL amaretta ● 300 ml smotany na šľahanie ● 4 PL hnedého cukru ● 100 ml mlieka
NA OMÁČKU: 4 PL hnedého cukru ● 1 ČL masla ● 1/2 ČL mletej škorice ● mandle
Formičky vytrieme olejom. Želatínu namočíme do studenej vody a necháme 5 minút napučať. Z vanilky vyškrabeme dreň a spolu so strukom a smotanou na šľahanie dáme do hrnca variť. Vmiešame cukor a necháme rozpustiť. Stiahneme z ohňa a vmiešame vyžmýkanú želatínu. Len čo sa úplne rozpustí, zamiešame mlieko a amaretto. Precedíme cez sitko a vlejeme do pripravených formičiek. Dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky. Pripravíme si omáčku. Na panvici skaramelizujeme cukor, pridáme maslo. Keď sa zmes spojí, vmiešame mandle a škoricu. Panna cottu vyklopíme a polejeme škoricovou omáčkou s mandľami.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: shutterstock
Amaretto panna cotta s mandľami
Náš podcast o zdraví a jedle poznáte?
Krémová pistáciová
4 porcie
500 ml smotany na šľahanie ● 200 g pistácií ● 1 vanilkový struk ● 200 g krupicového cukru ● 4 plátky želatíny
Želatínu namočíme na 5 minút do studenej vody. Rozpolíme vanilkový struk a dreň z neho vyškrabeme. Dáme spolu so strukom, smotanou a s cukrom do hrnca a privedieme do varu. Pistácie opečieme na suchej panvici a potom pomelieme. Po 10 minútach varenia vsypeme do smotany aj pistácie a vmiešame vyžmýkanú želatínu. Nalejeme do pripravených misiek a dáme aspoň na 3 hodiny do chladničky. Pred podávaním vyklopíme a posypeme nasekanými pistáciami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: shutterstock
Krémová pistáciová panna cotta