Reklama

Pripravte si s nami ovocné marmelády, ktoré sú nielenže zdravé, ale ani neuškodia vašej línii!

Sladké nátierky si môžete dopriať aj keď dbáte na svoju líniu.

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Výborné sú aj do koláčov alebo raňajkových kaší. Mňam!

Pripravili sme pre vás tieto recepty na zdravé marmelády:

  • Marhuľová s vanilkou
  • Malinová s chia semiačkami
  • Ríbezľová s datľami
  • Z drobného ovocia bez cukru

Zdroj: shutterstock

Namiesto cukru sa dá použiť aj napríklad xylitol.

Marhuľová s vanilkou

6 x 125 ml

● 1 kg marhúľ ● 1 PL ryžového sirupu ● 1/2 ČL vanilky ● 4 PL chia semiačok

Marhule očistíme a vyberieme jadierka. Dáme spolu s vanilkou a so sirupom do hrnca a na miernom ohni privedieme do varu. Varíme, kým sa ovocie nerozpadne a zmes zľahka nezhustne. Následne necháme vychladnúť. Zamiešame chia semiačka a podľa chuti rozmixujeme. Potom nanesieme do pohárov a dáme do chladničky, kde vydrží šesť až sedem dní.

Čas prípravy: 20 minút

Čas varenia: 30 minút

Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?

Malinová s chia semiačkami

4 x 100 ml

● 300 g malín ● 3 PL chia semiačok ● 1 PL xylitolu

Maliny rozmixujeme. Kto nemá rád semiačka, môže malinové pyré prepasírovať cez sitko. Následne do pyré zamiešame chia semiačka a dáme na hodinu do chladničky, aby semiačka napučali. Potom podľa chuti dosladíme xylitolom a nanesieme do pohárov. V chladničke marmeláda vydrží dva až tri dni.

Čas prípravy: 15 minút

Čas odležania: 1 hodina

Ríbezľová s datľami

4 x 125 ml

● 500 g ríbezlí ● 8 datlí ● 4 PL chia semiačok

Z ríbezlí odstránime stopky a datle prerežeme a vyberieme jadierka. Dáme spolu do mixéra a rozmixujeme na tekutú zmes. Privedieme do varu a varíme asi 5 minút na miernom ohni. Následne nalejeme do misy a zapracujeme chia semiačka. Ešte horúce nalejeme do sterilizovaných pohárov, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť. Skladujeme v chladničke, kde vydrží neotvorená aj niekoľko týždňov.

Čas prípravy: 15 minút

Čas varenia: 5 minút

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Osviežujúce nepečené kocky s černicovou penou KROK ZA KROKOM!
    Zdroj: Camva NCpZ

    Z drobného ovocia bez cukru

    5 x 120 ml

    ● 500 g drobného ovocia ● 1 vanilkový struk ● šťava z 1/2 citróna ● 5 g agar agar ● 3 PL agávového sirupu

    Ovocie opláchneme a očistíme. Spolu s citrónovou šťavou, agávovým sirupom a vanilkovou dreňou dáme do hrnca a pomaly privedieme do varu. Na nízkom ohni varíme asi 5 až 10 minút. Následne rozmixujeme a opäť privedieme do varu. Keď začne zmes vrieť, metličkou zamiešame agar agar. Následne ešte horúcu zmes nanesieme do sterilizovaných pohárov, uzavrieme a otočíme hore dnom. Necháme vychladnúť. Marmeláda vydrží neotvorená tri až šesť mesiacov.

    Čas prípravy: 15 minút

    Čas varenia: 15 minút

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.