Pripravte si s nami ovocné marmelády, ktoré sú nielenže zdravé, ale ani neuškodia vašej línii!
5. 8. 2024, 7:00

Zdroj: shutterstock
Výborné sú aj do koláčov alebo raňajkových kaší. Mňam!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Pripravili sme pre vás tieto recepty na zdravé marmelády:
Zdroj: shutterstock
Namiesto cukru sa dá použiť aj napríklad xylitol.
Marhuľová s vanilkou
6 x 125 ml
● 1 kg marhúľ ● 1 PL ryžového sirupu ● 1/2 ČL vanilky ● 4 PL chia semiačok
Marhule očistíme a vyberieme jadierka. Dáme spolu s vanilkou a so sirupom do hrnca a na miernom ohni privedieme do varu. Varíme, kým sa ovocie nerozpadne a zmes zľahka nezhustne. Následne necháme vychladnúť. Zamiešame chia semiačka a podľa chuti rozmixujeme. Potom nanesieme do pohárov a dáme do chladničky, kde vydrží šesť až sedem dní.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 30 minút
Náš podcast o jedle a zdraví poznáte?
Malinová s chia semiačkami
4 x 100 ml
● 300 g malín ● 3 PL chia semiačok ● 1 PL xylitolu
Maliny rozmixujeme. Kto nemá rád semiačka, môže malinové pyré prepasírovať cez sitko. Následne do pyré zamiešame chia semiačka a dáme na hodinu do chladničky, aby semiačka napučali. Potom podľa chuti dosladíme xylitolom a nanesieme do pohárov. V chladničke marmeláda vydrží dva až tri dni.
Čas prípravy: 15 minút
Čas odležania: 1 hodina
Ríbezľová s datľami
4 x 125 ml
● 500 g ríbezlí ● 8 datlí ● 4 PL chia semiačok
Z ríbezlí odstránime stopky a datle prerežeme a vyberieme jadierka. Dáme spolu do mixéra a rozmixujeme na tekutú zmes. Privedieme do varu a varíme asi 5 minút na miernom ohni. Následne nalejeme do misy a zapracujeme chia semiačka. Ešte horúce nalejeme do sterilizovaných pohárov, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť. Skladujeme v chladničke, kde vydrží neotvorená aj niekoľko týždňov.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 5 minút

Zdroj: Camva NCpZ
Z drobného ovocia bez cukru
5 x 120 ml
● 500 g drobného ovocia ● 1 vanilkový struk ● šťava z 1/2 citróna ● 5 g agar agar ● 3 PL agávového sirupu
Ovocie opláchneme a očistíme. Spolu s citrónovou šťavou, agávovým sirupom a vanilkovou dreňou dáme do hrnca a pomaly privedieme do varu. Na nízkom ohni varíme asi 5 až 10 minút. Následne rozmixujeme a opäť privedieme do varu. Keď začne zmes vrieť, metličkou zamiešame agar agar. Následne ešte horúcu zmes nanesieme do sterilizovaných pohárov, uzavrieme a otočíme hore dnom. Necháme vychladnúť. Marmeláda vydrží neotvorená tri až šesť mesiacov.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút