Reklama

Ideálna diéta na jar! 3-dňový jedálny lístok s receptami, ktorý vám pomôže rýchlo zhodiť kilá

A,Bowl,Of,Homemade,Cream,Cheese,Spread,With,Chopped,Chives

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Nalepili sa na vás počas zimy kilá a teraz vás trápi, ako ich zhodiť? Máme pre vás zdravý jarný jedálny lístok plný zeleniny a byliniek, ktoré vám okrem iného aj posilnia imunitu a dodajú vitamíny.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Fredy Ayisi v podcaste Janyho Landla vyspovedal budúceho svokra i budúceho dedka
    Zdroj: janylandl.sk

    Ako na to?

    - Zvoľte chrumkavú, dostupnú zeleninu, napríklad reďkovky, jarnú cibuľku, ale nebojte sa ani listového šalátu a špenátu.

    - Bylinky môžete medzi sebou kombinovať, rovnako aj listovú zeleninu. Nemá takmer žiadne kalórie, ale zato je plná vitamínov a minerálov.

    - Dôležitou súčasťou zlepšenia životosprávy je aj pohyb. Snažte sa urobiť denne aspoň 10-tisíc krokov, zacvičte si, uvidíte, poďakuje sa vám vaše telo, ale aj duša.

    Zdroj: shutterstock

    Sezónna zelenina je tá najlepšia voľba

    4 dôvody, prečo sa do toho pustiť hneď teraz

    Vitamíny, trávenie, detox a pomoc telu

    1. Vitamínový náboj

    Jarné ovocie a zelenina sú skvelým zdrojom vitamínov, najmä vitamínu C. Ten posilňuje imunitný systém, chráni pred ochoreniami a podporuje celkové zdravie organizmu.

    2. Žiarivá pokožka a hydratované telo

    Čerstvá zelenina a bylinky obsahujú vysoký podiel vody. Pravidelná konzumácia týchto potravín pomáha udržiavať optimálnu hydratáciu, čo je kľúčové pre správny chod metabolizmu a pružnosť pokožky.

    3. Podpora trávenia

    Jarná zelenina, ako napríklad špargľa a šalát, je ľahko stráviteľná a bohatá na vlákninu. Vláknina je dôležitá pre správne trávenie, reguláciu hladiny cukru v krvi a udržiavanie zdravej črevnej mikroflóry.

    4. Detoxikácia

    Bylinky, ako je medvedí cesnak či pažítka, majú detoxikačné vlastnosti, vďaka čomu môžu podporiť proces eliminácie toxínov z organizmu a prispievať k celkovému očisťovaniu po dlhej zime.

    Vzorový jedálny lístok na tri dni

    1. DEŇ

    Raňajky: Omeleta so špenátom, medvedím cesnakom a fetou

    Zdroj: shutterstock

    Omeleta so špenátom a medvedím cesnakom je výborným začiatkom dňa.

    Na 1 ČL masla opečte 50 g čerstvého listového špenátu, 50 g medvedieho cesnaku, pridajte 20 g fety, okoreňte a zalejte dvoma rozšľahanými vajcami. Podávajte s jedným krajcom ražného chleba.

    420 kcal, T: 17 g , S: 20 g, B: 20 g

    Obed: Jarná polievka

    Zdroj: shutterstock

    Zeleninový základ v polievke, plus vajíčko dodá bielkoviny. Výborná kombinácia.

    Očistite dve väčšie mrkvy, polovicu kalerábu, 50 g zeleru a najemno nastrúhajte alebo nakrájajte na kocky. Na 10 g masla opražte nadrobno pokrájanú cibuľu a nastrúhanú zeleninu. Zalejte 500 ml zeleninového vývaru a varte domäkka, v prípade potreby dosoľte, záleží na tom, aký slaný je vývar. V miske rozšľahajte jedno vajce, osoľte ho a pomaly lejte do vriacej polievky. Nechajte prevariť a podávajte.

    205 kcal, T: 7 g, S: 15 g, B: 3 g

    Večera: Kuracie prsia so špargľou

    Zdroj: shutterstock

    Kuracie prsia a špargľa je skvelá kombinácia pre každého, kto chce schudnúť.

    150 g kuracích pŕs nakrájajte na plátky, osoľte a okoreňte. Opečte ich na panvici s 1 ČL oleja. 100 g surovej špargle zbavte tvrdých koncov, vložte do vriacej, osolenej vody a varte 3 minúty. Podávajte so 150 g zemiakov.

    410 kcal, T: 5 g, S: 30 g, B: 30 g

    Počuli ste už náš podcast o zdravom jedle?

    2. DEŇ

    Raňajky: Tvarohová nátierka

    Zdroj: shutterstock

    Tvaroh a pažítka - to na raňajky zaberie.

    100 g jemného nízkotučného tvarohu osoľte, okoreňte, pridajte jeden prelisovaný strúčik cesnaku a 20 g nadrobno nakrájanej pažítky. Podávajte s jedným celozrnným rožkom a čerstvou zeleninou.

    220 kcal, T: 3 g, S: 22 g, B: 12 g

    Obed: Ryžové rezance s tofu

    Zdroj: shutterstock

    Ryžové rezance nemajú veľa kalórii.

    50 g ryžových rezancov zalejte vriacou vodou a nechajte postáť. V panvici na 1 ČL orestujte 100 g tofu nakrájaného na kocky, zalejte 2 PL sójovej omáčky. Pridajte 1 väčšiu mrkvu nakrájanú na prúžky a 100 g brokolice. Podlejte vývarom a nechajte variť, kým zmäkne zelenina. Na záver pridajte do panvice aj ryžové rezance a poriadne zamiešajte. V prípade potreby dosoľte alebo použite ešte 1 PL sójovej omáčky.

    470 kcal, T: 10 g, S: 44 g, B: 11 g

    Večera: Svieži šalát so syrom halloumi

    Zdroj: shutterstock

    Syr a šalát je rýchlo stráviteľná kombinácia na večeru.

    200 g ľadového šalátu nakrájajte, pridajte 5 cherry paradajok, polovicu papriky, prípadne ďalšiu zeleninu podľa vlastnej chuti. Šalát polejte šťavou z polovice citróna, posoľte, okoreňte. 100 g halloumi syra nakrájajte na plátky a opečte na grilovacej panvici. Podávajte s pripraveným šalátom.

    370 kcal, T: 10 g, S: 8 g, B: 17 g

    Videli ste podcast so skvelým ironmanom Patrikom Čurilom? Ten vám dodá správnu motiváciu

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Vo fitcaste Jany Landl vyspovedal slovenského Ironmana, ktorí mnohých inšpiruje
      Zdroj: janylandl.sk

      3. DEŇ

      Raňajky: Ovsená kaša s rebarborou

      Zdroj: shutterstock

      Nebojte sa rebarbory, skvele dochutí ovsenú kašu.

      50 g jemných ovsených vločiek zalejte 200 ml sójového mlieka, pridajte 1 ČL medu, dajte na sporák za stáleho miešania uvarte kašu. 100 g rebarbory a 1 malé jablko očistite, nakrájajte na malé kúsky, polejte 1 ČL medu a poduste približne 5 minút. Zmes vylejte na hotovú ovsenú kašu, pridajte 1 PL nízkotučného bieleho jogurtu a podávajte.

      370 kcal, T: 4 g, S: 50 g, B: 9 g

      Obed: Wrap s ľadovým šalátom a kuracím mäsom

      Zdroj: shutterstock

      Práve wrap zasýti a nebudete hladné.

      Na 1 ČL oleja opražte 100 g surových kuracích pŕs nakrájaných na kocky, ochutených soľou a korením. Dve malé tortilly nasucho opečte na panvici, obložte ich 100 g ľadového šalátu, polovicou červenej cibule a paradajkami. Z 2 PL nízkotučného gréckeho jogurtu, soli a 1 strúčika cesnaku pripravte dresing, ktorým polejte zeleninu a mäso. Zrolujte a podávajte.

      420 kcal, T: 16 g, S: 40 g, B: 35 g

      Večera: Pečené reďkovky s tvarohovým dipom

      Zdroj: shutterstock

      Kto by povedal, že reďkovky sa dajú aj opiecť, že? Vyskúšajte!

      200 g červených reďkoviek nakrájajte, pokvapkajte olejom, posoľte a pridajte ešte sušený cesnak. Dajte ich do zapekacej misy a pečte pri teplote 180 °C približne 25 minút. Reďkovky krásne zosladnú. 50 g nízkotučného tvarohu vymiešajte s 1 PL nízkotučného jogurtu, pridajte soľ a korenie. Podávajte s pečenými reďkovkami.

      420 kcal, T: 4 g, S: 20 g, B: 10 g

      Snacky na záver, ktoré zaženú hlad

      V prípade, že medzi jednotlivými chodmi budete chcieť zahnať hlad, pripravte si napríklad smoothie z listového špenátu, polovice banánu, 200 ml vody a jednej odmerky proteínového prášku. Nezabudnite na dodržiavanie pitného režimu, vypite minimálne 2 litre čistej vody a nesladených bylinkových čajov, veľakrát je hlad iba prezlečený smäd.

      Videli ste už FITCAST s Janym Landlom a športovcom Filipom Šebom?

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Futbalista Filip Šebo o živote v Španielsku - čo bola jeho láska na prvý pohľad?
        Zdroj: janylandl.sk