Ideálna diéta na jar! 3-dňový jedálny lístok s receptami, ktorý vám pomôže rýchlo zhodiť kilá
21. 4. 2024, 10:15 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:28)

Zdroj: Shutterstock
Nalepili sa na vás počas zimy kilá a teraz vás trápi, ako ich zhodiť? Máme pre vás zdravý jarný jedálny lístok plný zeleniny a byliniek, ktoré vám okrem iného aj posilnia imunitu a dodajú vitamíny.

Zdroj: janylandl.sk
Ako na to?
- Zvoľte chrumkavú, dostupnú zeleninu, napríklad reďkovky, jarnú cibuľku, ale nebojte sa ani listového šalátu a špenátu.
- Bylinky môžete medzi sebou kombinovať, rovnako aj listovú zeleninu. Nemá takmer žiadne kalórie, ale zato je plná vitamínov a minerálov.
- Dôležitou súčasťou zlepšenia životosprávy je aj pohyb. Snažte sa urobiť denne aspoň 10-tisíc krokov, zacvičte si, uvidíte, poďakuje sa vám vaše telo, ale aj duša.
Zdroj: shutterstock
Sezónna zelenina je tá najlepšia voľba
4 dôvody, prečo sa do toho pustiť hneď teraz
Vitamíny, trávenie, detox a pomoc telu
1. Vitamínový náboj
Jarné ovocie a zelenina sú skvelým zdrojom vitamínov, najmä vitamínu C. Ten posilňuje imunitný systém, chráni pred ochoreniami a podporuje celkové zdravie organizmu.
2. Žiarivá pokožka a hydratované telo
Čerstvá zelenina a bylinky obsahujú vysoký podiel vody. Pravidelná konzumácia týchto potravín pomáha udržiavať optimálnu hydratáciu, čo je kľúčové pre správny chod metabolizmu a pružnosť pokožky.
3. Podpora trávenia
Jarná zelenina, ako napríklad špargľa a šalát, je ľahko stráviteľná a bohatá na vlákninu. Vláknina je dôležitá pre správne trávenie, reguláciu hladiny cukru v krvi a udržiavanie zdravej črevnej mikroflóry.
4. Detoxikácia
Bylinky, ako je medvedí cesnak či pažítka, majú detoxikačné vlastnosti, vďaka čomu môžu podporiť proces eliminácie toxínov z organizmu a prispievať k celkovému očisťovaniu po dlhej zime.
Vzorový jedálny lístok na tri dni
1. DEŇ
Raňajky: Omeleta so špenátom, medvedím cesnakom a fetou
Zdroj: shutterstock
Omeleta so špenátom a medvedím cesnakom je výborným začiatkom dňa.
Na 1 ČL masla opečte 50 g čerstvého listového špenátu, 50 g medvedieho cesnaku, pridajte 20 g fety, okoreňte a zalejte dvoma rozšľahanými vajcami. Podávajte s jedným krajcom ražného chleba.
420 kcal, T: 17 g , S: 20 g, B: 20 g
Obed: Jarná polievka
Zdroj: shutterstock
Zeleninový základ v polievke, plus vajíčko dodá bielkoviny. Výborná kombinácia.
Očistite dve väčšie mrkvy, polovicu kalerábu, 50 g zeleru a najemno nastrúhajte alebo nakrájajte na kocky. Na 10 g masla opražte nadrobno pokrájanú cibuľu a nastrúhanú zeleninu. Zalejte 500 ml zeleninového vývaru a varte domäkka, v prípade potreby dosoľte, záleží na tom, aký slaný je vývar. V miske rozšľahajte jedno vajce, osoľte ho a pomaly lejte do vriacej polievky. Nechajte prevariť a podávajte.
205 kcal, T: 7 g, S: 15 g, B: 3 g
Večera: Kuracie prsia so špargľou
Zdroj: shutterstock
Kuracie prsia a špargľa je skvelá kombinácia pre každého, kto chce schudnúť.
150 g kuracích pŕs nakrájajte na plátky, osoľte a okoreňte. Opečte ich na panvici s 1 ČL oleja. 100 g surovej špargle zbavte tvrdých koncov, vložte do vriacej, osolenej vody a varte 3 minúty. Podávajte so 150 g zemiakov.
410 kcal, T: 5 g, S: 30 g, B: 30 g
Počuli ste už náš podcast o zdravom jedle?
2. DEŇ
Raňajky: Tvarohová nátierka
Zdroj: shutterstock
Tvaroh a pažítka - to na raňajky zaberie.
100 g jemného nízkotučného tvarohu osoľte, okoreňte, pridajte jeden prelisovaný strúčik cesnaku a 20 g nadrobno nakrájanej pažítky. Podávajte s jedným celozrnným rožkom a čerstvou zeleninou.
220 kcal, T: 3 g, S: 22 g, B: 12 g
Obed: Ryžové rezance s tofu
Zdroj: shutterstock
Ryžové rezance nemajú veľa kalórii.
50 g ryžových rezancov zalejte vriacou vodou a nechajte postáť. V panvici na 1 ČL orestujte 100 g tofu nakrájaného na kocky, zalejte 2 PL sójovej omáčky. Pridajte 1 väčšiu mrkvu nakrájanú na prúžky a 100 g brokolice. Podlejte vývarom a nechajte variť, kým zmäkne zelenina. Na záver pridajte do panvice aj ryžové rezance a poriadne zamiešajte. V prípade potreby dosoľte alebo použite ešte 1 PL sójovej omáčky.
470 kcal, T: 10 g, S: 44 g, B: 11 g
Večera: Svieži šalát so syrom halloumi
Zdroj: shutterstock
Syr a šalát je rýchlo stráviteľná kombinácia na večeru.
200 g ľadového šalátu nakrájajte, pridajte 5 cherry paradajok, polovicu papriky, prípadne ďalšiu zeleninu podľa vlastnej chuti. Šalát polejte šťavou z polovice citróna, posoľte, okoreňte. 100 g halloumi syra nakrájajte na plátky a opečte na grilovacej panvici. Podávajte s pripraveným šalátom.
370 kcal, T: 10 g, S: 8 g, B: 17 g
Videli ste podcast so skvelým ironmanom Patrikom Čurilom? Ten vám dodá správnu motiváciu

Zdroj: janylandl.sk
3. DEŇ
Raňajky: Ovsená kaša s rebarborou
Zdroj: shutterstock
Nebojte sa rebarbory, skvele dochutí ovsenú kašu.
50 g jemných ovsených vločiek zalejte 200 ml sójového mlieka, pridajte 1 ČL medu, dajte na sporák za stáleho miešania uvarte kašu. 100 g rebarbory a 1 malé jablko očistite, nakrájajte na malé kúsky, polejte 1 ČL medu a poduste približne 5 minút. Zmes vylejte na hotovú ovsenú kašu, pridajte 1 PL nízkotučného bieleho jogurtu a podávajte.
370 kcal, T: 4 g, S: 50 g, B: 9 g
Obed: Wrap s ľadovým šalátom a kuracím mäsom
Zdroj: shutterstock
Práve wrap zasýti a nebudete hladné.
Na 1 ČL oleja opražte 100 g surových kuracích pŕs nakrájaných na kocky, ochutených soľou a korením. Dve malé tortilly nasucho opečte na panvici, obložte ich 100 g ľadového šalátu, polovicou červenej cibule a paradajkami. Z 2 PL nízkotučného gréckeho jogurtu, soli a 1 strúčika cesnaku pripravte dresing, ktorým polejte zeleninu a mäso. Zrolujte a podávajte.
420 kcal, T: 16 g, S: 40 g, B: 35 g
Večera: Pečené reďkovky s tvarohovým dipom
Zdroj: shutterstock
Kto by povedal, že reďkovky sa dajú aj opiecť, že? Vyskúšajte!
200 g červených reďkoviek nakrájajte, pokvapkajte olejom, posoľte a pridajte ešte sušený cesnak. Dajte ich do zapekacej misy a pečte pri teplote 180 °C približne 25 minút. Reďkovky krásne zosladnú. 50 g nízkotučného tvarohu vymiešajte s 1 PL nízkotučného jogurtu, pridajte soľ a korenie. Podávajte s pečenými reďkovkami.
420 kcal, T: 4 g, S: 20 g, B: 10 g
Snacky na záver, ktoré zaženú hlad
V prípade, že medzi jednotlivými chodmi budete chcieť zahnať hlad, pripravte si napríklad smoothie z listového špenátu, polovice banánu, 200 ml vody a jednej odmerky proteínového prášku. Nezabudnite na dodržiavanie pitného režimu, vypite minimálne 2 litre čistej vody a nesladených bylinkových čajov, veľakrát je hlad iba prezlečený smäd.
Videli ste už FITCAST s Janym Landlom a športovcom Filipom Šebom?

Zdroj: janylandl.sk