Vyskúšajte tie najlepšie koláče zo ŠKANDINÁVIE: Ten čokoládový koláč je BOMBA! Mňam...
8. 2. 2025, 10:00

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Aj vás vždy fascinovalo sladké umenie severských cukrárov? S nami si ich tradičné koláčiky pripravíte ľahko aj doma.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Vybrali sme pre vás tieto sladké pochúťky zo Škandinávie:
- Kvæfjordkake– koláč so snehovou pusinkou
- Fyrstekake – mandľový koláč
- Joulutorttu – džemové vločky
- Eplekake – jablkový koláč
- Kladdkaka – čokoládový koláč
Kvæfjordkake– koláč so snehovou pusinkou
12 až 15 kúskov
NA KORPUS: 112 g masla izbovej teploty ● 125 g krupicového cukru ● 4 žĺtky ● 4 PL mlieka ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 150 g hladkej múky ● 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva
NA SNEHOVÚ PUSINKU:4 bielky ● 200 g krupicového cukru ● 50 g mandľových plátkov
NA PUDING: 55 g krupicového cukru ● 2 PL kukuričného škrobu ● 2 žĺtky ● 500 ml mlieka ● 1/2 vanilkového struku ● 300 ml smotany na šľahanie 40-percentnej
Maslo s cukrom vyšľaháme na svetlú penu. Za stáleho miešania pridáme po jednom žĺtky. Vlejeme mlieko, vanilkový extrakt a zapracujeme. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a premiešame. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech s rozmerom 30 x 40 cm, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Bielky vyšľaháme na ľahkú penu. Teraz začneme pridávať cukor a šľaháme. Vznikne hladký lesklý sneh. Sneh rovnomerne rozotrieme na pripravené cesto, pomocou lyžice môžeme vytvoriť aj malé vlnky. Posypeme plátkami mandlí. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 165 °C a pečieme približne 30 minút. Necháme vychladnúť. Kým sa koláč pečie, pripravíme si vanilkový puding. V miske vymiešame cukor so žĺtkami a škrobom. Mlieko spolu s vanilkovou dreňou dáme zohriať pod bod varu. Za stáleho miešania vlejeme mlieko k žĺtkovej zmesi a následne prelejeme späť do hrnca. Uvaríme hladký puding. Puding preložíme do misky, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Šľahačku vyšľaháme na pevné špičky a zľahka zapracujeme do vychladnutého pudingu. Vychladnutý koláč prekrojíme na polovicu. Prvú polovicu potrieme vanilkovým krémom a zakryjeme druhou polovicou korpusu, tak aby snehová časť bola navrchu. Podávame dobre vychladené.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
koláč so snehovou pusinkou
Anketa
Radi skúšate nové recepty pri pečení?
- Áno, rada skúšam nové veci.60%
- Nie, radšej som verná osvedčeným receptom.8%
- Nie, nerada pečiem a varím.1%
- Áno, ale len keď ma veľmi oslovia.30%
Hlasovanie bolo ukončené
Fyrstekake – mandľový koláč
10 až 12 kúskov
NA CESTO: 200 g hladkej múky ● 50 g práškového cukru + na posypanie ● 100 g masla izbovej teploty ● 1 vajce
NA PLNKU: 160 g mletých mandlí ● 120 g práškového cukru ● 15 g masla izbovej teploty ● 1 vajce + na potretie ● 1 PL mlieka ● 1/2 PL umu ● 1 ČL mletej škorice ● 1/2 ČL mletého kardamómu
Múku a cukor preosejeme do misy alebo do misky kuchynského robota, pridáme maslo a spracujeme do konzistencie mrveničky. Pridáme vajíčko a vypracujeme hladké cesto. Jemne z neho vypracujeme guľu, zabalíme do fólie a dáme na pár hodín do chladničky. Z cesta odoberieme dve tretiny a rozvaľkáme na hrúbku približne 3 až 4 mm. Cesto preložíme do maslom vymazanej formy s priemerom 20 cm. Jemne popritláčame na dno aj boky formy a necháme pretŕčať cez formu. Na náplň zmiešame mleté mandle s cukrom a maslom. Potom pridáme vajce, mlieko, um, škoricu, kardamóm a dobre premiešame. Touto zmesou naplníme pripravené cesto vo forme. Zvyšné cesto rozvaľkáme, nakrájame na pásiky s hrúbkou približne 2 cm a uložíme ho do tvaru mriežky na vrch náplne. Okraje cesta popritláčame a pretŕčajúce cesto orežeme. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme 20 až 25 minút, tak aby koláč získal zlatistú farbu. Pred krájaním necháme koláč aspoň 30 minút vychladnúť. Nakoniec môžeme posypať práškovým cukrom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
mandlový koláč