Reklama

Vyskúšajte tie najlepšie koláče zo ŠKANDINÁVIE: Ten čokoládový koláč je BOMBA! Mňam...

čokoládový koláč

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Aj vás vždy fascinovalo sladké umenie severských cukrárov? S nami si ich tradičné koláčiky pripravíte ľahko aj doma.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dostali ste chuť na OVOCNÝ koláč? Tieto šťavnaté rezy S VÍNOM potešia vaše chuťové poháriky
    Zdroj: Canva NCpZ

    Vybrali sme pre vás tieto sladké pochúťky zo Škandinávie:

    Kvæfjordkake– koláč so snehovou pusinkou

    12 až 15 kúskov

    NA KORPUS: 112 g masla izbovej teploty ● 125 g krupicového cukru ● 4 žĺtky ● 4 PL mlieka ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 150 g hladkej múky ● 1 a 1/2 ČL prášku do pečiva

    NA SNEHOVÚ PUSINKU:4 bielky ● 200 g krupicového cukru ● 50 g mandľových plátkov

    NA PUDING: 55 g krupicového cukru ● 2 PL kukuričného škrobu ● 2 žĺtky ● 500 ml mlieka ● 1/2 vanilkového struku ● 300 ml smotany na šľahanie 40-percentnej

    Maslo s cukrom vyšľaháme na svetlú penu. Za stáleho miešania pridáme po jednom žĺtky. Vlejeme mlieko, vanilkový extrakt a zapracujeme. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a premiešame. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech s rozmerom 30 x 40 cm, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Bielky vyšľaháme na ľahkú penu. Teraz začneme pridávať cukor a šľaháme. Vznikne hladký lesklý sneh. Sneh rovnomerne rozotrieme na pripravené cesto, pomocou lyžice môžeme vytvoriť aj malé vlnky. Posypeme plátkami mandlí. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 165 °C a pečieme približne 30 minút. Necháme vychladnúť. Kým sa koláč pečie, pripravíme si vanilkový puding. V miske vymiešame cukor so žĺtkami a škrobom. Mlieko spolu s vanilkovou dreňou dáme zohriať pod bod varu. Za stáleho miešania vlejeme mlieko k žĺtkovej zmesi a následne prelejeme späť do hrnca. Uvaríme hladký puding. Puding preložíme do misky, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Šľahačku vyšľaháme na pevné špičky a zľahka zapracujeme do vychladnutého pudingu. Vychladnutý koláč prekrojíme na polovicu. Prvú polovicu potrieme vanilkovým krémom a zakryjeme druhou polovicou korpusu, tak aby snehová časť bola navrchu. Podávame dobre vychladené.

    Čas prípravy: 45 minút

    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    koláč so snehovou pusinkou

    Anketa

    Radi skúšate nové recepty pri pečení?

    • Áno, rada skúšam nové veci.60%
    • Nie, radšej som verná osvedčeným receptom.8%
    • Nie, nerada pečiem a varím.1%
    • Áno, ale len keď ma veľmi oslovia.30%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Fyrstekake – mandľový koláč

    10 až 12 kúskov

    NA CESTO: 200 g hladkej múky ● 50 g práškového cukru + na posypanie ● 100 g masla izbovej teploty ● 1 vajce

    NA PLNKU: 160 g mletých mandlí ● 120 g práškového cukru ● 15 g masla izbovej teploty ● 1 vajce + na potretie ● 1 PL mlieka ● 1/2 PL umu ● 1 ČL mletej škorice ● 1/2 ČL mletého kardamómu

    Múku a cukor preosejeme do misy alebo do misky kuchynského robota, pridáme maslo a spracujeme do konzistencie mrveničky. Pridáme vajíčko a vypracujeme hladké cesto. Jemne z neho vypracujeme guľu, zabalíme do fólie a dáme na pár hodín do chladničky. Z cesta odoberieme dve tretiny a rozvaľkáme na hrúbku približne 3 až 4 mm. Cesto preložíme do maslom vymazanej formy s priemerom 20 cm. Jemne popritláčame na dno aj boky formy a necháme pretŕčať cez formu. Na náplň zmiešame mleté mandle s cukrom a maslom. Potom pridáme vajce, mlieko, um, škoricu, kardamóm a dobre premiešame. Touto zmesou naplníme pripravené cesto vo forme. Zvyšné cesto rozvaľkáme, nakrájame na pásiky s hrúbkou približne 2 cm a uložíme ho do tvaru mriežky na vrch náplne. Okraje cesta popritláčame a pretŕčajúce cesto orežeme. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme 20 až 25 minút, tak aby koláč získal zlatistú farbu. Pred krájaním necháme koláč aspoň 30 minút vychladnúť. Nakoniec môžeme posypať práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 30 minút

    Čas pečenia: 20 minút

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    mandlový koláč

    Autor článku

    Online magazín pre štýlové ženy. Venuje sa najmä témam ako krása, móda, životný štýl, vzťahy, domácnosť a rodina.