Reklama

Ryžový nákyp, kysnutý marhuľový koláč alebo slávny makovec, tieto KOLÁČE sú ako od BABIČKY!

Reklama

Isto sa ešte dobre pamätáte na prázdniny u starej mamy, keď z prísad, ktoré našla v komore, zázračne vykúzlila nejakú sladkú dobrotu.

Čokoládovo-banánová bábovka

10 kúskov

300 g hladkej múky (+ na pomúčenie nasekanej čokolády) ● 1/2 ČL soli ● 1/2 ČL škorice ● 2 a 1/2 ČL prášku do pečiva ● 230 g práškového cukru ● 140 g masla izbovej teploty + na vymastenie formy ● 200 g zrelých banánov (približne 2) ● 2 vajcia ● 250 g kyslej smotany ● 1/2 ČL vanilkového extraktu ● 125 g kvalitnej 54-percentnej čokolády ● sušené banány na ozdobu

NA POLEVU: 75 g smotany na šľahanie ● 75 g kvalitnej čokolády (54 percent kakaa)

Rúru zohrejeme na 175 °C a formu na bábovku dobre vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou. Do misy mixéra preosejeme múku, soľ, škoricu, prášok do pečiva a cukor. Pridáme maslo izbovej teploty a miešame pri strednej rýchlosti, kým nezískame textúru podobnú piesku. V druhej miske vyšľaháme roztlačené banány a vajíčka. Pridáme kyslú smotanu, vanilkový extrakt a zmes zamiešame k múke s maslom. Dobre premiešame, aby sa všetko spojilo. Na záver pomocou stierky vmiešame nasekanú čokoládu, ktorú pred tým obalíme v lyžici múky. Čokoláda sa tak rovnomerne udrží v ceste a nespadne pri pečení na dno. Formu naplníme cestom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 40 až 50 minút. Urobíme test špajdľou. Bábovku necháme chladnúť vo forme 10 minút a následne ju vyklopíme z formy a necháme úplne vychladnúť. Na čokoládovú polevu privedieme smotanu pod bod varu a zalejeme ňou nasekanú čokoládu. Necháme minútu povoliť a rozmiešame dohladka. Vychladnutú bábovku polejeme čokoládou a posypeme rozdrvenými sušenými banánmi.

Čas prípravy: 25 minút

Čas pečenia: 50 minút

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

čokoládovo - banánová bábovka

Piškótová torta s jahodovým džemom

10 kúskov

NA KORPUS: 225 g masla ● 200 g krupicového cukru ● 4 vajcia ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 225 g hladkej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 100 ml mlieka

NA NÁPLŇ: 250 g smotany na šľahanie 40-percentnej ● 2 PL práškového cukru ● 1/2 ČL vanilkového extraktu ● jahodový džem

Rúru zapneme na 180 °C a dno formy (s priemerom 20 cm) vyložíme papierom na pečenie. Maslo s cukrom vyšľaháme na nadýchanú svetlú penu. Po jednom pridávame vajcia a vždy dobre zapracujeme. Pridáme vanilkový extrakt, preosiatu múku s práškom do pečiva a mlieko. Všetko dobre premiešame pri nižšej rýchlosti, aby vznikla hladká hmota. Pozor, zmes neprešľaháme. Hmotu nalejeme do formy a pečieme približne 30 až 35 minút. Urobíme test špajdľou. Korpus necháme úplne vychladnúť a potom ho prekrojíme na polovicu. Smotanu spolu s cukrom a vanilkovým extraktom vyšľaháme na pevné špičky. Šľahačku rovnomerne rozotrieme na prvú polovicu korpusu. Pomocou lyžice pridáme jahodový džem a prikryjeme druhou polovicou korpusu. Jemne pritlačíme, aby sa vrstvy spojili. Nakoniec tortu jemne posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.

Čas prípravy: 35 minút

Čas pečenia: 35 minút

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

piškótová torta s jahodovým džemom

Náš podcast o zdraví a jedle poznáte?

Makové rezy so šípkovým džemom

15 až 20 kúskov

2 vajcia ● 140 g trstinového cukru ● 100 g makovej múky ● 200 ml kyslej smotany ● 150 g špaldovej múky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 2 PL nemletého maku ● kôra z 1 citróna ● šípkový džem ● 1 až 2 PL citrónovej šťavy

Žĺtky vyšľaháme s cukrom na svetlú penu, pridáme makovú múku, kyslú smotanu, preosiatu špaldovú múku s práškom do pečiva, nemletý mak, citrónovú kôru a jemne zamiešame. Už len ručne zapracujeme sneh vyšľahaný z bielkov a zmes vylejeme na plech (24 x 24 cm). Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 25 minút. Necháme vychladnúť. Vychladnutý koláč potrieme šípkovým džemom zmiešaným s citrónovou šťavou a môžeme nakrájať.

Čas prípravy: 25 minút

Čas pečenia: 25 minút

Zdroj: Laura Witteková

MAKOVÉ REZY SO ŠÍPKOVÝM DŽEMOM

Kysnutý koláč s marhuľami

15 kúskov

NA CESTO: 150 ml mlieka ● 20 g čerstvého droždia ● 1 PL krupicového cukru ● 1 PL hladkej múky ● 300 g polohrubej múky ● 50 g rozpusteného masla ● 1 žĺtok ● štipka soli ● olej na potretie plechu ● zavárané marhule

NA MRVENIČKU: 4 PL polohrubej múky ● 4 PL krupicového cukru ● 2 PL masla

Do misky dáme polovicu vlažného mlieka, rozdrobené droždie, cukor, 1 lyžicu hladkej múky, dobre premiešame, zakryjeme a necháme vzísť kvások. Trvá to približne 15 minút. Do druhej misy preosejeme polohrubú múku, pridáme kvások, zvyšné mlieko, roztopené a trochu vychladnuté maslo, žĺtok, štipku soli a vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a necháme kysnúť 45 minút. Plech potrieme olejom a namastenými rukami vykysnuté cesto roztiahneme – roztľapkáme do celého plechu. Na cesto poukladáme zavárané marhule. Ak sú väčšie, pokojne ich nakrájame. Necháme 15 minút podkysnúť. Zatiaľ v miske zmiešame všetky suroviny na mrveničku a posypeme ňou marhule. Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme približne 20 až 25 minút, aby povrch aj okraje získali peknú zlatú farbu. Necháme koláč vychladnúť a potom nakrájame.

Čas prípravy: 35 minút

Čas kysnutia: 1 hodina

Čas pečenia: 25 minút

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

kysnutý koláč s marhuľami

Ryžový nákyp s marhuľami

6 porcií

500 g guľatozrnnej ryže ● 1,4 l mlieka ● 1/4 ČL soli ● 1 kus celej škorice (podľa chuti) ● 1 balíček mletej vanilky alebo vanilkového cukru ● 60 g zmäknutého masla + na vymastenie pekáča ● 120 g až 150 g krupicového cukru ● 3 vajcia ● pohár zaváraných marhúľ (iného ovocia)

Ryžu riadne premyjeme prúdom studenej vody v sitku, zalejeme mliekom alebo jeho alternatívou. Pridáme soľ, škoricu a ryžu za občasného miešania uvaríme domäkka. Do ryže vmiešame mletú vanilku alebo vanilkový cukor a necháme ju vychladnúť na teplotu 40 až 50 °C. Zmäknuté maslo rozmiešame spolu s cukrom a so žĺtkami na penu. Žĺtkovú penu primiešame do ešte teplej ryže. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Vmiešame ho do ryže spolu s časťou ovocného sirupu zo zaváraniny. Ryžovú zmes vlejeme do vymasteného pekáča (30 x 30 cm), povkladáme doň ovocie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút. Ryžový nákyp podávame mierne vychladnutý, preliaty ovocným sirupom zo zaváraného ovocia, prípadne obložený zvyšným ovocím.

Čas prípravy: 15 minút

Čas varenia: 30 minút

Čas pečenia: 30 minút

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Ryžový nákyp s marhuľami.