Sladké recepty s malinami si isto zamilujete: Malinové kokosové ježe ste už mali? Je to PECKA!
24. 4. 2024, 6:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:28)

Zdroj: shutterstock
Šťavnaté maliny sú dobrotou samy o sebe, no v týchto dezertoch vás vynesú do gurmánskeho neba.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Z malinových koláčikov sme pre vás vybrali:
- Tvarohovo-malinové brownies
- Mrveničkový koláč s ovsenými vločkami
- Malinové krémové rezy
- Malinové kokosové ježe
Tvarohovo-malinové brownies
8 kúskov
200 g horkej čokolády ● 200 g masla ● 400 g krupicového cukru ● 5 vajec ● 100 g hladkej múky ● 400 g nízkotučného tvarohu ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 150 g malín
Rúru predhrejeme na 170 °C a menší plech vystelieme papierom na pečenie. Čokoládu rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Keď sa čokoláda rozpustí, stiahneme z ohňa a necháme trocha vychladnúť. V mise vyšľaháme maslo s polovicou cukru do peny. Postupne zašľaháme tri vajcia a nakoniec zapracujeme čokoládu aj múku. Asi 2/3 cesta nanesieme na pripravený plech. Tvaroh vymiešame spolu so zvyšnými vajcami, s cukrom a vanilkovou esenciou dohladka. Pomocou lyžice nanesieme na cesto v plechu, posypeme malinami a prekryjeme zvyšným cestom. Pečieme asi40 až 45 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Až potom nakrájame.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: shutterstock
Tvarohovo-malinové brownies
Mrveničkový koláč s ovsenými vločkami
8 kúskov
NA CESTO: 120 g hladkej múky ● 120 g ovsených vločiek ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● štipka soli ● 100 g krupicového cukru ● 120 g masla
NA PLNKU: 350 g malín ● 2 PL škrobovej múčky ● 1 PL citrónovej šťavy ● 3 PL cukru ● 1 ČL vanilkovej esencie
Rúru predhrejeme na 180 °C a formu 20 x 20 cm vystelieme papierom na pečenie. V mise zmiešame múku, ovsené vločky, prášok do pečiva, soľ a cukor. Pridáme maslo nakrájané na kocky a zapracujeme. Vznikne nám mrvenička. Asi 2/3 cesta nanesieme do formy a pomocou lyžice alebo pohára natlačíme na dno. Maliny zmiešame so škrobovou múčkou, s cukrom, citrónovou šťavou a vanilkovou esenciou. Nanesieme na cesto do plechu, posypeme zvyšnou mrveničkou a dáme piecť na 30 až 35 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Dáme na 2 hodiny do chladničky a až potom nakrájame.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: shutterstock
Mrveničkový koláč s ovsenými vločkami
Náš podcast o zdraví a jedle poznáte:
Malinové krémové rezy
25 kúskov
NA CESTO: 250 g masla ● 210 g krupicového cukru ● 4 vajcia ● 300 g hladkej múky ● 50 g mletých orechov ● 2 ČL prášku do pečiva ● 4 PL mlieka
NA PLNKU: 750 g malín ● 2 balíčky vanilkového pudingu ● asi 400 ml vody ● 2 PL krupicového cukru ● 600 ml smotany na šľahanie ● 3 balíčky stužovadla šľahačky ● 2 balíčky vanilkového cukru ● 200 g čokoládovej polevy
Rúru predhrejeme na 175 °Ca hlbší plech 30 x 40 cm vystelieme papierom na pečenie. Maliny necháme roztopiť, pričom šťavu zachytíme. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Po jednom zapracujeme vajcia. Múku premiešame s orechmi a práškom do pečiva a spolu s mliekom zapracujeme do vajcovej zmesi. Cesto nanesieme na plech, povrch uhladíme a pečieme 20 až 25 minút. Necháme vychladnúť. Zachytenú šťavu z malín doplníme vodou, aby sme získali objem 450 ml. Asi dve tretiny privedieme do varu. Zvyšok vymiešame s pudingovými práškami a cukrami. Vmiešame do vriacej tekutiny a varíme, kým zmes nezhustne. Stiahneme z ohňa a necháme chvíľu chladnúť. Potom zapracujeme maliny. Zmes natrieme na upečený korpus. Smotanu vyšľaháme spolu so stužovadlami a nanesieme na ovocnú zmes. Dáme do chladničky na celú noc stuhnúť. Čokoládovú polevu rozpustíme a natrieme na povrch koláča. Po stuhnutí môžeme nakrájať.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 25 minút
Čas chladenia: 8 hodín
Zdroj: shutterstock
Malinové krémové rezy
Malinové kokosové ježe
20 kúskov
NA KORPUS: 350 g hladkej múky ● 200 g masla ● 200 g krupicového cukru ● 250 ml mlieka ● 3 vajcia ● 100 gmalín (mrazených) ● 2 ČL prášku do pečiva ● 1 balíček vanilkového cukru ● štipka soli
NA SIRUP: 180 g malín ● 60 ml smotany na šľahanie ● 110 g masla ● 180 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru
OKREM TOHO:100 g strúhaného kokosu ● 2 až 3 PL malinového džemu
Na korpus vyšľaháme v mise maslo, cukor a vanilkový cukor do peny. Po jednom zamiešame aj vajcia. V druhej mise zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ, preosejeme a striedavo spolu s mliekom zapracujeme do vaj-covej zmesi. Ako posledné rozdrvíme zmrznuté maliny a zapracujeme do cesta. Zmes nanesieme na plech 30 x 35 cm vyložený papierom na pečenie, povrch uhladíme a pečieme pri teplote 170 °C asi25 až 35 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Potom z kratšej strany prepolíme.
Na jednu polovicu nanesieme polovicu malinového džemu a prekryjeme druhou polovicou korpusu. Necháme na pár hodín, ale najlepšie na celú noc odležať. Na sirup privedieme do varu maliny a cukor. Len čo maliny pustia trocha šťavy, rozmixujeme ich tyčovým mixérom. Následne pridáme všetky zvyšné suroviny a opäť privedieme do varu. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Korpus nakrájame na menšie obdĺžniky a tie potom namáčame do ešte teplého sirupu a obalíme v strúhanom kokose.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: shutterstock
Malinové kokosové ježe

Zdroj: Canva NCpZ